Malteser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Malteser
Malteser
Malteser
Hundetype Selskap- og familiehund
Opprinnelse Italia
Egenskaper Selskapshund, familiehund
Forventet livsløp 14-15
Størrelse Liten (2-3 kg)
Passer for Alle
Anerkjennelser
FCI Gr. 2 (FCI #065)
AKC Working
CKC Working
KC Working
UKC Guardian dogs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Den lille hvite malteseren er den eldste av alle vestens miniatyrhunder, Den stammer fra Malta (Melita på Latin og Gresk), hvor man har funnet den avbildet allerede på 900-tallet f.Kr. De senere århundrer har malteseren vært en populær selskapshund i de mer elegante kretser.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Maltesen er den eldste europeiske miniatyrhunderasen. Den fins beskrevet allerede 200 år f.kr under navnet Canis Melitaeus. På 1600- og 1700-tallet ble maltesen avlet ned i størrelse så kraftig at dens livskraft og evne til reproduksjon ble sterkt nedsatt, men ved hjelp av innkrysning fra andre miniatyrhunder lyktes det å rekonstruere rasen.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Maltesen er med sin flotte, hvite pels en meget vakker hund. Den lange pelsen røyter ikke, på lik linje med puddelhund og bichon frise. Rasen kan på tross av sin størrelse takle mye mosjon, men kan også fint tilpasse seg en roligere tilværelse. Pelsen er meget rikelig uten underull, og silkeaktig. Store mørkebrune øyne med sorte øyelokk og saksebitt. Korte, raske skritt. Hannhunder blir 21-25 cm høye, tisper 20-23.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Rasen ble avlet frem til bruk som selskapshund og det er dens bruksområde også i dag. Rasen er en populær selskaps- og utstillingshund over hele verden.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Maltesen er en snill, vennlig og følsom hund. Den egner seg godt som selskapshund såvel som turkamerat. Den tar lett lydighetstrening og egner seg som selskap for barn.