Malteser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Malteser
Hundetypeselskapshund, toyhund
OpprinnelseItalia
Egenskaperfamiliehund
Livsløp14-15
Størrelseliten (2-3 kg)
Passer foralle
Anerkjennelser
FCIgr. 9, seksj. 1
(FCI #065)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Malteser (FCI #065) er en liten langhåret selskapshund med røytefri voksende pels. Mange regner rasen som den eldste av alle vestens miniatyrhunder, selv om bevisene er for opprinnelsen og avstamningen er svært tvilsomme. Rasen kan opprinnelig stamme fra Malta, hvor det er funnet en avbildning fra 900-tallet av en hund som ligner, men dette vet man ikke. Malteser er imidlertid en populær familiehund.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Malteser (showhund)
Malteser (turkamerat)

Maltesen kan være blant de eldste europeiske miniatyrhundene av opprinnelse, men det kan også mange andre. Det hevdes at typen ble beskrevet allerede 200 år f.kr., men påstanden savner seriøs dokumentasjon. Noen hevder også at den kan nedstamme fra tibetansk terrier.[1]

Aristotles (384–322 f.Kr.) skal ha nevnt en liten hund som canes melitenses,[2] da han sammenlignet en hund med et mårdyr,[3] men å ta det til inntekt for akkurat denne hunden er nok en sterk overdrivelse.

På 1600- og 1700-tallet skal typen ha blitt avlet ned i størrelse, så kraftig at dens livskraft og evne til reproduksjon ble sterkt nedsatt. Carl von Linné skal i 1792 ha notert ned, at disse hundene var på størrelse med et ekorn.[3] Hunden skal ved hjelp av kryssavl med andre små hunder ha blitt rekonstruert som type, men tidlig på 1800-tallet skal den ha eksistert som minst ni ulike varianter, men kilden til denne opplysningen er tvilsom.[4] Også disse påstanden savner imidlertid dokumentasjon.

Det er en kjensgjerning at ingen vet akkurat hvor og når maltesen oppsto. Beskrivelsen malteser, som ikke er spesifikk for øya Malta, men stammer fra det semittiske uttrykket màlat, betyr «med tilhold i havner». Roten til dette uttrykket er vanlig på såvel øya Méléda i Adriaterhavet, som i byen MelitaSicilia og på Malta. Kynologer har derfor sluttet at forfedrene til denne hunden må ha hatt tilhold rundt i havnebyene i det sentrale nordlige Middelhavet, der de trolig livnærte seg ved å jaktet på små skadedyr i lagerbygg og lignende steder.[2]

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Malteser er en liten kortbeint og langstrakt hund, med tett lang og slett hvit pels silkeaktig tekstur og uten underull. Pelsen vil imidlertid krølle om den ikke stelles daglig. Showhunder og vanlige familiehunder kan derfor framstå som svært ulike. Hannhunder blir cirka 21–25 cm høye, tispene cirka 20–23. Den lange pelsen røyter ikke, i likhet med puddel og bichon frise. Rasen kan på tross av sin størrelse takle mye mosjon, men også fint tilpasse seg en roligere tilværelse. Hodet har store mørkebrune øyne med sorte øyelokk og munnen saksebitt. Rasen skal ha korte, raske skritt.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Malteser er en utpreget selskapshund og en populær utstillingshund. Rasen egner seg også utmerket til ulike former for hundesport, som for eksempel lydighet.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Malteser hevdes å være en oppmerksom, vennlig og følsom hund av natur. Den egner seg godt som familiehund og turkamerat, såvel på korte som lange spaserturen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carno, Dennis; Virginia T. Leitch (1970). The Maltese Dog: A History of the Breed. International Institute of Veterinary Science (IIVS).
  2. ^ a b FCI (2016) FCI-Standard N° 65 - Maltese. Federation Cynologique Internationale (FCI). Besøkt 2017-07-28
  3. ^ a b Fulda, Joe (1995). Maltese: Everything about Purchase, Care, Nutrition, Breeding, Behavior, and Training. Barron's Educational Services. ISBN 0-8120-9332-1. Retrieved 2009-04-15.
  4. ^ Hyytinen, Iiris. "Maltese - A Mean Little Toy Dog". Retrieved 2009-04-14.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]