Bichon havanais

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bichon havanais
Bichon Havanais
Bichon Havanese.jpg
NO Winner 2012, Nordic Winner 2010, NO UCH Skystar's Aritha
HundetypeMiniatyr hund gruppe 9
OpprinnelseCuba
EgenskaperSelskapshund, (vakthund)
Livsløp13-15
StørrelseLiten. Mankehøyde 23-27 cm +- 2 cm. Rektangulær, høyde: lengde= 3:4. (3-6 kg)
Anerkjennelser
FCI(og NKK) Selskapshund
(FCI #250)
AKCSelskapshund
CKCSelskapshund
KCSelskapshund
UKCSelskapshund
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste
Bichon havanais med sju valper

Bichon havanais er en hunderase og regnes som en selskapshund. Hunderasen har opphav på Cuba.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bichon havanais kommer fra Cuba. Rasens forhistorie for øvrig er usikker. I likhet med sine slektninger Bichon Frise, puddel og Toy-puddel antas Bichon havanais å stamme fra Malteser, som er en rase som har enda lengre pels enn hva Havanaisen har. Navnet Bichon er forkortelse for Barbichon. Når den tidligere vannspaniel-typen ble brukt som arbeidshund, med oppgave å apportere fugler fra vannet, ble den mindre Bichon bare brukt til selskapshund. Bichon Havanais er meget lærevillig. Den er egnet som familiehund. Tidligere ble den brukt som sirkushund.[trenger referanse]

Fiorenze Fiorone skrev i sin bok «308 recognized breed» at Havaniasen stammet fra den italienske Bolognese som italienerne tok med seg til Argentina og krysset med en liten sydamerikansk puddel og dermed oppsto et nytt medlem av Bichonfamilien.

Til tross for alle teorier synes cubanerne å tro at Havanaisen kom til Cuba med italienske sjøkapteiner. Hundene ble gitt som bestikkelse til velstående cubanske familier, slik at kapteinene kunne få solgt sitt smuglergods. Som det så ofte er tilfellet med slike små selskapshunder, ble også havaneseren overklassens hund.

På 1700-tallet ble rasen også kjent og populær i Europa, men som mange andre raser ble den fort glemt for så på ny og dukke opp igjen som sirkushunder på 1950- tallet. At rasen har utbredt seg slik, har vi noen godhjertede eksil-cubanere å takke for. Da de flyttet til USA under Cubakrisen tidlig på 1960- tallet, tok de hundene sine med seg og det er fra disse våre dagers Havanais stammer. I den senere tid er det bekreftet at det fortsatt fins igjen noen få eksemplarer på Cuba.[1]

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

En Havanais er en liten robust hund som er litt lengere enn høy = 3:4. Med lett spenstig gange som avspeiler dens livlige gemytt. Pelsen skal være lang og silkemyk, slett, bølget eller krøllet, men foretrekkes bølget. Pelsen må børstes for å holdes flokefri. Pelsen klippes ikke bortsett fra under potene. Pelsen har lite eller ingen underull, er røytefri og allergivennlig siden pelsen ikke inneholder fett. Den lukter da heller ikke hund. Pelsfarve i alle farver og kombinasjoner er tilatt. Sjeldent helt hvit. Den skal ha godt pigment på snute, lepper og øyerand, og mørke brune mandelformede øyne. Flate kinn, Gradvis lett avsmalende snuteparti, tørre lepper og moderat stopp. Halen bæres i en lett bue over ryggen.[2]

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Havanaisen har et åpent og sjarmerende vesen som lett fører til at den blir midtpukt i familien og elsker barn. Det er en meget intelligent hund, og sammen med dens store nysgjerrighet og lysten på nye utfordringer, gjør at den er lett å dressere som at den også ble brukt som sirkusshund viser. Den egner seg også godt til dressur og agillity. Det sjarmerende skuespillertalentet har nok hunden fortsatt i behold. Selv om hunden er liten, er den også en utmerket vakt og gjeterhund. På Cuba ble den blant annet brukt til å passe kyrne og til fuglejakt.

Også dagens havanais har et tydelig vokterinnstinkt, og den lar høre fra seg når det kommer besøk.

Havanaisen er en flink svømmer som liker å boltre seg i vannet. Den skal ha en lang, fyldig og bløt pels som ikke har noe sesongbestemt pelsskifte. Regelmessig stell gir det fine silkeaktige utseende. Den kan bades så ofte man ønsker.

Bichon Havanais har høy levealder. Rasen kom til Norge så sent som i 1989, innført av Eliv Dorthea Glette ved Toy-Fozzie's Kennel. Det samme året ble det første norske valpekullet født. Far til dette kullet Jabir's Danica Yummi ble hele 18 år. I 1991 ble det registrert 20 hunder i Norge og har siden hatt en rask vekst. Rasen har egen raseklubb Norsk Bichon Havanais Klubb.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Bichon Havanais er en livlig liten hund som elsker å være midpunktet i familien. Havanaisen er en snill og rolig hund som søker kontakt når han ønsker kos og klem som er noe den aldri blir lei av. Om du en dag ikke finner din Havanais i huset, kan du bare snu deg så står den mest sannsynlig bak ryggen din. En Havanais følger etter de han er glad i. Den er en nysgjerrig liten hund som vil få med seg alt som skjer både inne og utenfor huset. Og den elsker å ha muligheten til å se ut vinduet eller ligge høyt oppe på sofaryggen. Havanisen liker godt å gå tur, men har ikke et stort behov for aktivitet. Den elsker å få lov til å bli med på det familien skal, nesten uansett hva dette er. Liker sjeldent å være lenge alene da den er meget sosial.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bichon Havanais». 22. desember 2014. Besøkt 30. desember 2014. 
  2. ^ «NKK». Besøkt 30. desember 2014. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]