Bolboceratidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bolboceratinae»)
Bolboceratidae
ukjent art fra Sør-Afrika
Nomenklatur
Bolboceratidae
Laporte de Castelnau, 1840
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
UnderordenPolyphaga
Økologi
Antall arter: ca. 400
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: kosmopolittisk
Inndelt i
  • se Systematisk inndeling

Bolboceratidae er en familie av biller som hører til gruppen skarabider (Scarabaeoidea). Gruppen ble tidligere regnet som en undergruppe av tordivler (Geotrupidae), men er sannsynligvis ikke nært beslektet med disse. Det finnes én art i det sørligste Skandinavia, men ikke i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore til store (5-40 millimeter), hvelvede, glatte og blanke biller. Antennene er 11-leddete med en tre-leddet kølle. Særlig hannene har ofte et langt, tynt horn i pannen, de kan også ha spisse knøler eller horn på thorax. Beina er kraftige gravebein, dekkvingene har markerte punktstriper.

Levevis[rediger | rediger kilde]

I likhet med tordivlene graver disse billene lange ganger, som de fyller med humus eller gjødsel som larvene eter. De voksne billene flyr godt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Gruppen har en nesten verdensvid utbredelse, men de fleste av artene lever på de sørlige kontinentene og særlig Australia. Av de rundt 400 artene lever ca. 50 i den palearktiske sone og fire i Europa.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Bolbelasmus bocchus

Gruppen har tradisjonelt blitt regnet til tordivlene (Geotrupidae), blant annet på grunn av de 11-leddede antennene. Nyere fylogenetiske analyser tyder på at deres nærmeste slektninger er Pleocomidae, og at de er bare fjerne slektninger av tordivlene.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]