Bokskorpion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bokskorpion
Bokskorpion
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chelifer cancroides
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: bokskorpion
Hører til: Cheliferidae
Cheliferoidea
Elassommatina
Panctenata
mosskorpioner
Habitat: vanligvis innendørs
Utbredelse: hele verden

Bokskorpion (Chelifer cancroides) er en mosskorpion som tilhører familien Cheliferidae. Navnet har den ikke fått fordi den er glad i å lese, men fordi den kunne sees på gamle bøker som ble oppbevart for fuktig. Den er ikke et skadedyr, men nyttig ettersom den lever av andre mindre dyr, som støvlus, spretthaler og midd.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En bokskorpion er 3–4 mm lang. Fargen er brunlig, og bakkroppen er bred og rund. På forkroppens sider er det noen små knøler. Den tilhører edderkoppdyrene og har åtte bein, og et par pedipalper, disse er særlig markerte. Det andre og tredje siste leddet på pedipalpene er tydelig avlange og er formet som en klo. Den kan minne om en liten skorpion på utseendet, men til forskjell fra skorpioner, har bokskorpioner ingen giftklo på bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bokskorpionen er aktiv når det er mørkt, og holder seg vanligvis skjult i dagslys. Den er ufarlig for mennesker, og lever som predator (rovdyr) på andre småkryp, som blant annet støvlus, spretthaler og midd. Den kan krype baklengs og sidelengs. Den finnes i gamle fuglereder, bikuber, under løs bark, i uthus og andre steder der det finnes småkryp. Mest vanlig er den å finne i hus, gjerne blant gamle bøker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes i hele Norge, men særlig er den rapportert fra de større byene[1]. Den er sjelden i hus som blir omhyggelig vasket, dersom den finnes innendørs i bolighus, er det et tegn på en mulig fuktskade i huset. Den er spredt til alle verdensdeler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.artsportalen.artsdatabanken.no - Bokskorpion (Chelifer cancroides) (besøkt 16. januar 2013)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]