Bokmosskorpion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bokskorpion»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Bokmosskorpion
Bokmosskorpion
Vitenskapelig(e)
navn
:
Chelifer cancroides
(Linnaeus, 1758)
Norsk(e) navn: bokmosskorpion[1]
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Edderkoppdyr
Orden: Mosskorpioner
Familie: Cheliferidae
Slekt: Chelifer
Habitat: vanligvis innendørs
Utbredelse: hele verden

Bokmosskorpion (Chelifer cancroides) er en mosskorpion som tilhører familien Cheliferidae. Navnet har den fått fordi den kunne sees på gamle bøker som ble oppbevart for fuktig. Den er ikke et skadedyr, men nyttig ettersom den lever av andre mindre dyr, som støvlus, spretthaler og midd.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Bokmosskorpion blir 3–4 mm lange, og bakkroppen er bred og rund med en brunlig farge. På forkroppens sider er det noen små knøler. Den tilhører edderkoppdyrene og har åtte bein, og et par pedipalper, disse er særlig markerte. Det andre og tredje siste leddet på pedipalpene er tydelig avlange og er formet som en klo. Den kan minne om en liten skorpion på utseendet, men til forskjell fra skorpioner, har bokmosskorpioner ingen giftklo på bakkroppen.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Bokmosskorpionen er aktiv når det er mørkt, og holder seg vanligvis skjult i dagslys. Den er ufarlig for mennesker, og lever som predator (rovdyr) på andre småkryp, som blant annet støvlus, spretthaler og midd. Den kan krype baklengs og sidelengs. Den finnes i gamle fuglereder, bikuber, under løs bark, i uthus og andre steder der det finnes småkryp. Mest vanlig er den å finne i hus, gjerne blant gamle bøker.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes i hele Norge, men særlig er den rapportert fra de større byene.[2] Den er sjelden i hus som blir omhyggelig vasket, dersom den finnes innendørs i bolighus, er det et tegn på en mulig fuktskade i huset. Den er spredt til alle verdensdeler.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Artsdatabanken takson-ID 107555, besøkt 13. september 2022[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Bokmosskorpion i Artsdatabanken. Besøkt 30. september 2022.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]