Blandine Ebinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blandine Ebinger
Blandine Ebinger Binder.jpg
Født4. november 1899
Berlin
Død25. desember 1993 (94 år)
Berlin
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelse Verdienstkreuz 1. Klasse des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland

2018-07-18 Sterne der Satire - Walk of Fame des Kabaretts Nr 07 Blandine Ebinger-1060.jpg

Blandine Ebinger, født Blandine Loeser (født 4. november 1899 i Berlin, død 25. desember 1993 i Berlin) var en tysk skuespillerske og chansonniere, datter av pianisten Gustav Loeser og skuespillerinnen Margarete Wezel.

Ebinger ble kjent med Friedrich Hollaender i 1919, og sammen med ham sterkt involvert i Berlins kabaretverden som opptredende, forfatter og komponist i 1920-årene, først i kabareten Schall und Rauch og Café Größenwahn.

Hun giftet seg med Friedrich Hollaender, og gjorde innspillinger av hans kabaretsanger, blant annet en sangserie kalt Lieder eines armen Mädchens. Selv om Ebinger og Hollaender avsluttet sitt ekteskap før Hollaender emigrerte til USA på grunn av de raskt vanskeligere kår for jødiske borgere tidlig i 1930-årene, ble Ebinger ikke desto mindre gjenstand for diskriminering på grunn av ekteskapet, mye av det rettet mot deres halvjødiske datter, Philine, som en kort stund var gift med Georg Kreisler.

Ebinger emigrerte til USA i 1937, og kom tilbake til Berlin i 1947. Hun flyttet til München, der hun møtte sin annen ektemann, forleggeren Helwig Hassepflug, i 1961. De flyttet etterhvert tilbake til Berlin, der Blandine fortsatte sin karriere i teateret og som skuespillerinne i fjernsynsproduksjoner.

Hun døde 94 år gammel og ble gravlagt på Waldfriedhof Dahlem.

Utvalgt filmografi[rediger | rediger kilde]

Stumfilmer[rediger | rediger kilde]

Lydfilmer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]