Blandford Forum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Blandford Forum
Blandford Forum
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:North Dorset
Admin. grevskap:Dorset
Seremon. grevskap:Dorset
StatusBy (town)
Befolkning10 610 (2013)

Blandford Forum
50°51′41″N 2°09′46″V

Blandford Forum (i dagligtale kun Blandford) er en markedsby ved elven Stour i Dorset, England. Den er administrasjonssenter for North Dorset. Rett utenfor byen krysser A350 og A354 hverandre; begge er ledet utenom sentrum. Den ligger ved elven Stour, rundt 24 km nordvest for Poole.

Dorset fylkesråd har beregnet en befolkning på rundt 10 610 for 2013.[1] Byens økonomi er basert på en blanding av serviceindustri og annen lettere industri som sysselsetter rundt 4 000 mennesker. En av de viktigste bedriftene i byen er Badger Brewery, som leverer øl til mange puber i regionen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rådhuset, første halvdel av 1700-tallet

Stedet har vært et vadested eller krysningspunkt siden angelsaksisk tid. Den eldste navneformen er Blaen-y-ford, «stedet ved krysningsstedet», et navn byen deler med landsbyen Blandford St. Mary like ved. Innen 1200-tallet hadde den blitt en viktig markedsby, med et kvegmarked som forsynte de mange melkebøndene i området med dyr. Byen var også et vanlig stoppested under reisen mellom London og havnebyen Weymouth. Det avholdes fortsatt marked en gang i uken.

Blandford er kjent for sin georgianske arkitektur som er et resultat av ombygging etter at det meste av byen ble ødelagt av brann i 1731. Ombygningsarbeidet ble støttet av en lov i parlamentet og med en donasjon fra kong Georg II. Ombyggingen av byens sentrum, som tok omkring 30 år, formgitt av de lokale arkitektene John og William Bastard, har blitt bevart intakt til i dag. Byens sognekirke, som er viet til apostlene Peter og Paulus er en bygning i klassisk stil, med kuppel. Den ble reist i 1732. Sentrum er et utmerket eksempel på georgiansk arkitektur .

Sør for byen krysser en stenbro med seks buer elven Stour.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Parish Population Data». Dorset County Council.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]