Blame It on the Bossa Nova

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Blame It on the Bossa Nova» er en amerikansk sang, skrevet av Barry Mann (melodi) og Cynthia Weil (tekst). Versjonen til Eydie Gormé ble utgitt på singlen Columbia 4-42661 i mars 1963. Sangen ble arrangert og dirigert av Marion Evans. B-siden var «Guess I Should Have Loved Him More».

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Singlen ble produsert av Al Kasha, som hadde vært ansvarlig for # 1-hiten «Go Away Little Girl» med Gormés ektemann Steve Lawrence. «Blame It on the Bossa Nova» inneholdt backingvokaler av The Cookies. «Blame It on the Bossa Nova» forener følsomheten til the Brill Building Sound med latinamerikansk musikk, som Gormé tidligere hadde spesialisert seg på, ettersom sangen beskriver et romantisk forhold, som ble innledet av et par som danset til bossa nova - kjærlighetens dans. Bossa nova er en brasiliansk musikkstil, som med sine relaterte danseformer, hadde vært på moten i USA fra slutten av 1950-årene.

Den ble fremført på spansk av Gormé som «Cúlpale a la bossa nova».[1] Den solgte i 250.000 enheter i Spania og Latin-Amerika og 100.000 enheter i Italia.[2]

Coverversjoner og forekomster på soundtracks[rediger | rediger kilde]

«Blame It on the Bossa Nova» le også spilt inn av Caterina Valente. Hennes versjon ble utgitt på Latin Melodies Old and New (med Edmundo Ros, 1965). Versjonen til Cliff Richard ble utgitt på hans album Kinda Latin (1966).

En innspilling av sangen med Manuela hadde tyskspråklig tekst. Den het «Schuld war nur der Bossa Nova» og var skrevet av Georg Buschor. Sangen lå på den vesttyske singlelisten i 27 uker (21 uker på Top 10) i perioden 27. april - 2. november 1963. Den lå som høyest på en førsteplass i fem uker.

Lola Novaković spilte inn en fremførelse på serbisk, «Bosa Nova», i 1964.

I Québec ble sangen spilt inn på fransk av Margot Lefebvre som «C'est la faute au bossa nova». Den franske teksten var skrevet av Pierre Nolès.

Sangen har forekommet fra tid til annen i TV-programmer, reklamer og filmer - ofte for å gi komisk virkning. For eksempel i TV-serien West Wing danset den nye assisterende rådgiveren i Det hvite hus, Ainsley Hayes (spilt av Emily Procter), lystig til Funicellos innspilling, iført badekåpe, og drakk en cocktail for å feire en suksessfull TV-opptreden, da hun ble sjokkert over å se president Jed Bartlet (Martin Sheen) komme inn på hennes kontor for å møte henne for første gang. Forhenværende hovedtrener for San Francisco 49ers, George Seifert, fremførte sangen i karaokestil i en Visa-reklame, som ble sendt i 1990-årene.

Filmsoundtrackforekomster for «Blame It on the Bossa Nova» innbefatter The Big Picture (1989), Mermaids (1990) og Doubt (2008). Sangen var også med i syvende episode i første sesong av HBOs TV-serie Big Love.[3] Den ble spilt på bilsteroen, da rollefiguren Alby Grant bønnfalte en mannlig prostituert.

Svenske versjoner[rediger | rediger kilde]

Stig Anderson og Väder-Arne har skrevet svenske tekster. Andersons versjon bærer tittelen «Det finns ingenting att hämta». Väder-Arnes versjon heter «Uteliggardjuren».

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
Januar 1967 «Det finns ingenting att hämta» Anna-Lena Löfgren
Sven-Olof Walldoffs orkester
Stig Anderson Single Metronome J 45-729
1997 «Det finns ingenting att hämta»
Tolv i topp[4]
Lotta Engbergs Stig Anderson Single
CD

EMI 977 2 (8009772)
1996 «Uteliggardjuren» Väder-Annika Väder-Arne Single Svenska grammofonbolaget SKRCDS-361

Versjonen til Löfgren var B-siden til singlen Plaisir d'Amour.[5] «Det finns ingenting att hämta» lå på Svensktoppen i elleve uker i perioden 14. mai - 23. juli 1967 med en tredjeplass som høyeste resultat.[6]

Versjonen til Lotta Engbergs var B-siden til singlen En liten stund på Jorden fra 2000.[7]

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Sangtittel Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
Eydie Gormé «Blame It on the Bossa Nova» Nederland Nederland # 5 14 (# 5 i 1 uke) 11. mai 1963
Eydie Gormé «Blame It on the Bossa Nova» Norge VG-lista # 2 15 (#2 i 1 uke) 1963
Eydie Gormé «Blame It on the Bossa Nova» Storbritannia Storbritannia # 32 6 2. februar 1963
Eydie Gormé «Blame It on the Bossa Nova» USA Billboard Hot 100-listen # 7 1963
Manuela «Schuld war nur der Bossa Nova» Vest-Tyskland Vest-Tyskland # 8 27 (# 1 i 5 uker) 27. april 1963
Väder-Annika «Uteliggardjuren» Sverige Sverige # 8 12 (# 8 i 1 uke) 5. januar 1996

Referanser[rediger | rediger kilde]