Svensktoppen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Svensktoppen er en hitliste av svensk popmusikk og et ukentlig svensk radioprogram der denne lista blir presentert. Svensktoppen har vært sendt av Sveriges Radio siden 1962 bortsett fra åra 1982 til 1985. Fra 1974 måtte låtskriverne være svenske. Fram til 2003 måtte sangtekstene til melodiene være på svensk.

Melodiene ble opprinnelig bedømt av en egen jury. Lytteravstemning ble innført i 1985, først via postkort, siden via telefon. Fra da av ble lista mer statisk, og dansebandene dominerte nesten fullstendig. Fra 2003 ble nye regler for språk innført og ordninga med en statistisk utvalgt jury ble gjeninnført. Musikken ble dermed igjen mer variert.

Svensktoppen har tidvis vært et svært populært radioprogram med stor betydning for salget og spredninga av svensk populærmusikk, særlig av og med nye artister fra de store plateselskapene. Også norsk musikk- og kulturliv har vært påvirket av de musikalske strømningene formidlet gjennom Svensktoppen, spesielt på 1960- og 1970-tallet i områder på Østlandet der en kunne motta de svenske radiosendingene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]