Control+Alt+Delete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Ctrl+Alt+Del
Tastene plassert på et QWERTY-tastatur

Control+Alt+Delete (ofte kortet ned til Ctrl+Alt+Del) er en tastekombinasjon på PC som brukes for å starte maskinen på nytt. På nyere Windows operativsystem starter man oppgavevelgeren, eller Windows Security som gir brukeren valget om å avslutte ett eller flere program. Operasjonen vil settes igang ved å trykke ned Delete (Del)-tasten på tastaturet samtidig som Control (Ctrl)-tasten og Alt-tasten holdes nede.

Denne tastekombinasjonen ble innført av David Bradley som jobbet som designer for det opprinnelige PC-konseptet hos IBM. David Bradley designet først Control+Alt+Escape som kombinasjonen som skulle iverksette en slik myk omstart av systemet. Han fant etter hvert ut at Control+Alt+Delete, var en mer egnet kombinasjon. Han mente det var tryggere at en måtte bruke begge hender for å utføre kombinasjonen. Dette reduserte muligheten for å trykke på taste-kombinasjonen ved et uhell, som resulterer i en uønsket omstart.

Selv om Bradley var programmereren som lagde tastatur-snareveien, er det Microsoft (Bill Gates) som har gjort den «kjent».

I populærkultur[rediger | rediger kilde]

Ctrl+Alt+Del (CAD) er også en spillrelatert online tegneserie, skrevet av Tim Buckley

Ctrl+Alt+Del er også Norges eldste radioprogram om videospill som sendes på Studentradion fra Studentersamfundet i Trondhjem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]