Control+Alt+Delete

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Tastene plassert på et QWERTY-tastatur
Se også: Ctrl+Alt+Del

Control+Alt+Delete (ofte kortet ned til Ctrl+Alt+Del) er en tastekombinasjon på PC som brukes for å starte maskinen på nytt. På nyere Windows operativsystem starter man oppgavevelgeren, eller Windows Security som gir brukeren valget om å avslutte ett eller flere program. Operasjonen vil settes igang ved å trykke ned Delete (Del)-tasten på tastaturet samtidig som Control (Ctrl)-tasten og Alt-tasten holdes nede.

Denne tastekombinasjonen ble innført av David Bradley som jobbet som designer for det opprinnelige PC-konseptet hos IBM. David Bradley designet først Control+Alt+Escape som kombinasjonen som skulle iverksette en slik myk omstart av systemet, men han fant etter hvert ut at Control+Alt+Delete var en mer egnet kombinasjon ettersom man da måtte bruke to hender for å utføre kombinasjonen, noe som resulterte i at man ikke lenger kunne komme borti de utvalgte tastene og dermed starte maskinen på nytt tilfeldig.

Selv om Bradley var hovedmannen bak tastekombinasjonen, er det Microsoft som har gjort den «kjent».

I populærkultur[rediger | rediger kilde]

Ctrl+Alt+Del (CAD) er også en spillrelatert online tegneserie, skrevet av Tim Buckley

Ctrl+Alt+Del er også Norges eldste radioprogram om dataspill som sendes på Studentradion fra Studentersamfundet i Trondhjem.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]