Bjarne Lysholm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarne Lysholm
Bjarne Lysholm
Født26. apr. 1861[1][2]Rediger på Wikidata
Trondheim[3]
Død12. mai 1939[1]Rediger på Wikidata (78 år)
Trondheim
Strinda[4]
BeskjeftigelseEntomolog, lege, bryggerimester Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
GravlagtTrondheim[4]
UtmerkelserRidder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1911)[5]

Bjarne Lysholm (født 26. april 1861 i Trondhjem, død 12. mai 1939 i Trondheim) var en norsk lege, administrativ leder og entomolog. Han praktiserte som lege en kort periode og var senere sjef i destillasjons- og brenneribedriften Jørgen B. Lysholm. Han var en av stifterne da Norsk Entomologisk forening ble stiftet i 1904. For sin interesse og arbeid innen entomologien (insekter) ble han æresmedlem i Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim. Han ble utnevnt til æresdoktor ved Uppsala universitetet og i Norge til Ridder av St. Olavs orden.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Bjarne Lysholm var utdannet lege og tok medisinsk embedseksamen i 1887.

Lege[rediger | rediger kilde]

Han praktiserte som lege i Iowa, USA, men etter et halvt år flyttet han til Norge og praktiserte i Lardal og Trondheim.[6]

Forretningsmann[rediger | rediger kilde]

Bjarne Lysholm var i perioden 1894 til 1912 sjef i Jørgen B. Lysholm, en familiebedrift som ble etablert i 1821. Det var et destillasjons- og brennerifirma.

Entomolog[rediger | rediger kilde]

Bjarne Lysholm ble tidlig interessert i naturen og insekter. I 1912 skrev han en avhandling om plankton og copeoder i Trondheimsfjorden. Han var også, sammen med marinbiolog Ole Nordgård, med å bearbeide et materiale kopeoder fra et tokt i Atlanterhavet. Men det var først etter at han sluttet som sjef i familibedriften at han fikk bedre tid til sin interesse for entomologien. Det var særlig biller (Coleoptera) fra Midt-Norge og områdene rundt Trondheim, han arbeidet med. Men sammen med H.J. Sparre Schneider og T.G. Münster reiste han til Finnmark flere ganger.

Forfatter[rediger | rediger kilde]

Bjarne Lysholm har skrevet en rekke publikasjoner. På slutten av 1890-tallet en fortegnelse over biller i Trøndelag. Dette og nytt materiale ble i 1937 sammenfattet i en ny artikkel som omfattet nær 1 300 arter av biller. Dette gjorde Trøndelag til den best undersøkte delen av den norske billefaunaen.[7]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Bjarne Lysholm var i 1902 til 1914 preses for Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab i Trondheim, hvor han etterhvert også ble valgt til æresmedlem. Han var en periode mellom 1918 til 1939 bestyrer for selskapets entomologiske samling. Han ble utnevnt til æresdoktor ved Uppsala universitet og i Norge til Ridder av St. Olavs orden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b nbl.snl.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Kommunal folketelling 1925 for 1601 Trondheim kjøpstad, www.digitalarkivet.no[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Geni.com, www.geni.com[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Norsk biografisk leksikon, nbl.snl.no, besøkt 30. november 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Sømme, L. 2004. Side 60
  7. ^ Sømme, L. 2004. Side 61

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]