Hopp til innhold

Bjarne Friis Baastad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarne Friis Baastad
Født16. februar 1886
Død25. juni 1980 (94 år)[1]
BeskjeftigelseArkitekt
NasjonalitetNorsk

Baastad tegnet det karakteristiske stillverkshuset på Sandvika stasjon.
Varianter av Veggli-typen fra Numedalsbanen er oppført en rekke steder i landet.
Atna stasjon på Rørosbanen fikk ny bygning i 1935, en av mange stasjonsbygninger tegnet av Bjarne Friis Baastad sammen med Gudmund Hoel.

Bjarne Friis Baastad (født 1886, død 1980) var en norsk arkitekt. Han er mest kjent for sine bidrag til norsk jernbanearkitektur gjennom arbeid ved Jernbanens Arkitektkontor, der han var ansatt fra 1913 til han gikk av med pensjon i 1956. [2]

Veggli-typen

[rediger | rediger kilde]

Typen er den mest utbredte stasjonstypen i Norge, og er signert av Bjarne Friis Baastad og Gudmund Hoel. Stasjonsbygningen på Veggli ble tegnet i 1923 og bygget i 1925. Bygningen er en toetasjes trebygning med kjeller og tilbygg med godsrom. Den er reist i bindingsverk kledd med stående vekselpanel helt opp i gavlen. Saltaket er tekt med skifer. Dei første utgavene av bygningen hadde ikke stillverksutbygg. Inngangen til venterommet var fra plattformsiden.

Stilen er nyklassistisk, med få utsmykninger, men med halvmåneformede vinduer i gavlen, som var populært på 1920-talet. Gesimsen var profilert og vinduene var smårutete. I første etasje var det ekspedisjonskontor, venterom, telegrafistkontor og varmegodsrom. I andre etasje var det tjenestebolig med stue, kjøkken, soverom og pikeværelse, som senere ble gjort om til baderom. Inngangen var fra baksiden.

Flere stasjoner langs Numedalsbanen, Sørlandsbanen og Kragerøbanen fikk bygninger av Veggli-typen, senere ble det satt opp en rekke stasjoner av samme type langs Nordlandsbanen.

Senere utgaver

[rediger | rediger kilde]

Senere utgaver av typen hadde inngangsdør på siden av bygningen. Bygningene var lengre enn originalen og hadde en annen planløsning, med godsrom inkorporert i bygningskroppen. I kjelleren var det moderne innendørs toaletter for de reisende, med trapp ned fra venterommet. Flere stasjoner langs Nordlandsbanen var av den større typen, for eksempel Harran (revet) og Svenningdal (revet 2013).

Enkelte av de nyere utgavene fikk et mer funksjonalistisk preg med slakere takvinkel og vinduer i hjørnene, for eksempel Drevvatn og Krokstrand. Noen av stasjonene ble utført med stillverksutbygg, som Skonseng og Lønsdal, mens andre fikk dette bygd på i ettertid. Den opprinnelige typen hadde stående vekselpanel på veggene, men flere av de nyere stasjonene fikk liggende panel, som for eksempel Bolna.

Enda en utgave av Veggli-typen fantes på Helldalsmo på Sørlandsbanen, som hadde en firkantet, kubisk bygningskropp og valmet tak.

Verker i utvalg

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Gravferdsetaten i Oslo kommune
  2. ^ Hanne Therese Thorp-Larsen (2011). Vern av industriarkitektur etter krigsødeleggelser og gjenoppbygging – en undersøkelse av verneverdien knyttet til NSBs lokstaller og lokverksted i Narvik (Mastergradsoppgave i kunstvitenskap, Universitetet i Tromsø). Tromsø. 
  3. ^ Eivind Hartmann, Øistein Mangset, Øyvind Reisegg (1997). Neste stasjon. Oslo. ISBN 82-05-25294-7. 
  4. ^ Eivind Hartmann, Øistein Mangset og Øyvind Reisegg (1997). Neste stasjon. Oslo. s. 203. ISBN 82-05-25294-7. .
  5. ^ Eivind Hartmann, Øistein Mangset og Øyvind Reisegg (1997). Neste stasjon. Oslo. s. 202. ISBN 82-05-25294-7. 

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata