Bjørn Lyng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Lyng
Bjørn Lyng.jpg
Byste av Bjørn Lyng i Arguineguín.
Født8. juli 1925
Leksvik
Død12. oktober 2006 (81 år)
Gran Canaria
Beskjeftigelse Industrigründer, oppfinner
Parti Høyre
Nasjonalitet Norge

Bjørn Daniel Lyng (født 8. juli 1925 i Hurum, død 12. oktober 2006Gran Canaria) var en norsk forretningsmann, industrigründer og oppfinner. Han vokste opp på Kråkmo i Leksvik, nå Indre Fosen, hvor han startet sin karrière som ung gutt idet han bygde småkraftverk og smie i Kvernhusfossen. Gjennom hele sin yrkeskarrière var han opptatt av å igangsette nye virksomheter, ifølge Jon Gunnar Arntzen «for å utnytte muligheter hvor de fleste andre bare så problemer.»[1] Etter Lyngs død konstaterte Adresseavisen at han hadde «etterlatt seg en fantastisk arv», og at «det er knapt mulig i løpet av kort tid å få full oversikt over alle bedrifter og alle arbeidsplasser han har etablert gjennom et langt liv.»[2] Lyng var opptatt av hjembygda Leksvik, hvor han ved siden av et aktivt engasjement i næringslivet også etablerte en stiftelse med eldreboliger. Lyng var også aktiv i lokalpolitikken i en periode som varaordfører for Høyre.

Industrietableringer[rediger | rediger kilde]

Like etter krigen flyttet han til Vanvikan, der smia ble til en jernvarefabrikk som bl.a. produserte dørhengsler og brekkjern; i 1947 startet han et jernstøperi (nedlagt 1971), og i 1959 Trøndelag Emaljeverk i Rissa.

I 1958 ble Leksvik Edelmetall etablert i Leksvik (konkurs 1960, gjenoppsto som Leksvikarmatur i 1961. Bedriften produserte kraner og blandebatterier, og eksisterer den dag i dag under navnet Oras.

I 1970 startet han en plastrørfabrikk og Lycro i Leksvik, spesialisert på forkromning av sanitærutstyr; denne er i dag blant annet engasjert i forskning på bølgekraft.

Han startet Elsafe International i 1978 i Mosvik; denne ble flyttet til Leksvik i 1996, og solgt til Vingcard i 1997.

I 1983 overtok Lyng det nedleggingstruede Follafoss Tresliperi fra Nord-Trøndelag fylkeskommune, og omstilte produksjonen til en CTMP-fabrikk før han solgte den til Norske Skog i 1989.

Lyng Drilling ble startet i 1984, og i 2006 solgt til Schlumberger.

Lyng Elektronikk ble startet i 1985 i Leksvik, men senere flyttet til Vanvikan. Fortsatt i drift.

Aqualyng, startet på 2000-tallet, er basert på Lyngs ideer om hvordan gjøre om saltvann til ferskvann.

Lyng Composite, en bedrift for produksjon av komposittplast, ble startet i 2006.

Virksomhet i Spania[rediger | rediger kilde]

Lyng sto bak prosjektet Anfi del MarGran Canaria, og var også i gang med et prosjekt i Taurodalen. Han drev også en egen vinfarm på fastlandet. Han har også hatt flere fabrikker i Spania relatert til sin norske virksomhet.

Anerkjennelse og privatliv[rediger | rediger kilde]

18 år gammel ble Bjørn Lyng arrestert av tyskerne i mai 1944 sammen med resten av familien etter et angiveri. Lyng ble sendt til Grini fangeleir før han i 1945 ble sendt til fangeleirer i Tyskland.[3]

Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden like før han som 60-åring erklærte seg som pensjonist i 1985, noe som ikke hindret ham det minste i å fortsette å etablere ny virksomhet.

Han hadde tilsammen fem ekteskap og seks barn, det siste ekteskapet inngått i en alder av 80 år og 1 måned.

Bjørn Lyng døde 12. oktober 2006 etter lengre tids sykdom; de senere år bodde han på Gran Canaria. Bjørn Lyng var søskenbarn til John Lyng og Thor Heyerdal.

Etter sin død fikk han en gate oppkalt etter seg i Mogan kommune på Gran Canaria. Calle Björn Lyng går forbi Den Norske Skolen på Gran Canaria hvor han var donator for stiftelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bjørn Lyng». Norsk biografisk leksikon. 
  2. ^ «Han etterlater seg en fantastisk arv». Adresseavisen. 13. oktober 2006. 
  3. ^ Dehli, Frank (2000). Bjørn Lyng. Håvik: Grafisk forl. s. 26. ISBN 8291941955. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]