Bjørn Lyng

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bjørn Lyng
Bjørn Lyng.jpg
Født8. juli 1925Rediger på Wikidata
LeksvikRediger på Wikidata
Død12. okt. 2006Rediger på Wikidata (81 år)
Gran CanariaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Industrigründer, oppfinner
Parti HøyreRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Bjørn Daniel Lyng (født 8. juli 1925 i Hurum, død 12. oktober 2006Gran Canaria) var en norsk forretningsmann, industrigründer og oppfinner. Han vokste opp på Kråkmo i Leksvik, nå Indre Fosen, hvor han startet sin karrière som ung gutt idet han bygde småkraftverk og smie i Kvernhusfossen. Gjennom hele sin yrkeskarrière var han opptatt av å igangsette nye virksomheter, ifølge Jon Gunnar Arntzen «for å utnytte muligheter hvor de fleste andre bare så problemer.»[1] Etter Lyngs død konstaterte Adresseavisen at han hadde «etterlatt seg en fantastisk arv», og at «det er knapt mulig i løpet av kort tid å få full oversikt over alle bedrifter og alle arbeidsplasser han har etablert gjennom et langt liv.»[2] Lyng var opptatt av hjembygda Leksvik, hvor han ved siden av et aktivt engasjement i næringslivet også etablerte en stiftelse med eldreboliger. Lyng var også aktiv i lokalpolitikken i en periode som varaordfører for Høyre.

Industrietableringer[rediger | rediger kilde]

Like etter krigen flyttet han til Vanvikan, der smia ble til en jernvarefabrikk som bl.a. produserte dørhengsler og brekkjern; i 1947 startet han et jernstøperi (nedlagt 1971), og i 1959 Trøndelag Emaljeverk i Rissa.

I 1958 ble Leksvik Edelmetall etablert i Leksvik (konkurs 1960, gjenoppsto som Leksvikarmatur i 1961. Bedriften produserte kraner og blandebatterier, og eksisterer den dag i dag under navnet Oras.

I 1970 startet han en plastrørfabrikk og Lycro i Leksvik, spesialisert på forkromning av sanitærutstyr; denne er i dag blant annet engasjert i forskning på bølgekraft.

Han startet Elsafe International i 1978 i Mosvik; denne ble flyttet til Leksvik i 1996, og solgt til Vingcard i 1997.

I 1983 overtok Lyng det nedleggingstruede Follafoss Tresliperi fra Nord-Trøndelag fylkeskommune, og omstilte produksjonen til en CTMP-fabrikk før han solgte den til Norske Skog i 1989.

Lyng Drilling ble startet i 1984, og i 2006 solgt til Schlumberger.

Lyng Elektronikk ble startet i 1985 i Leksvik, men senere flyttet til Vanvikan. Fortsatt i drift.

Aqualyng, startet på 2000-tallet, er basert på Lyngs ideer om hvordan gjøre om saltvann til ferskvann.

Lyng Composite, en bedrift for produksjon av komposittplast, ble startet i 2006.

Virksomhet i Spania[rediger | rediger kilde]

Lyng sto bak prosjektet Anfi del MarGran Canaria, og var også i gang med et prosjekt i Taurodalen. Han drev også en egen vinfarm på fastlandet. Han har også hatt flere fabrikker i Spania relatert til sin norske virksomhet.

Anerkjennelse og privatliv[rediger | rediger kilde]

18 år gammel ble Bjørn Lyng arrestert av tyskerne i mai 1944 sammen med resten av familien etter et angiveri. Lyng ble sendt til Grini fangeleir før han i 1945 ble sendt til fangeleirer i Tyskland.[3]

Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden like før han som 60-åring erklærte seg som pensjonist i 1985, noe som ikke hindret ham det minste i å fortsette å etablere ny virksomhet.

Han hadde tilsammen fem ekteskap og seks barn, det siste ekteskapet inngått i en alder av 80 år og 1 måned.

Bjørn Lyng døde 12. oktober 2006 etter lengre tids sykdom; de senere år bodde han på Gran Canaria. Bjørn Lyng var søskenbarn til John Lyng og Thor Heyerdal.

Etter sin død fikk han en gate oppkalt etter seg i Mogan kommune på Gran Canaria. Calle Björn Lyng går forbi Den Norske Skolen på Gran Canaria hvor han var donator for stiftelsen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bjørn Lyng». Norsk biografisk leksikon. 
  2. ^ «Han etterlater seg en fantastisk arv». Adresseavisen. 13. oktober 2006. 
  3. ^ Dehli, Frank (2000). Bjørn Lyng. Håvik: Grafisk forl. s. 26. ISBN 8291941955. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]