Bjørkedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Søre Bjørkedal med fjellet Lissetoren i bakgrunnen

Bjørkedal er ei bygd i Volda kommune i Møre og Romsdal. Bjørkedalen er nær fylkesgrensa mot Sogn og Fjordane. Tabliczka E39.svgEuropavei 39 mellom Nordfjordeid og Volda går gjennom bygda hvor det bor om lag 150 mennesker.

Bjørkedal nærskule er en privat grendeskole opprettet etter at Volda kommune vedtok å legge ned Bjørkedal skule i 2004. Det er en 1–7 skole.

I bygda finner vi matrikkelgårdene Nøre Bjørkedal, Helset, Løset, Eidseflot og Søre Bjørkedal. Bebyggelsen ligger rundt Bjørkedalsvatnet.


Geografi[rediger | rediger kilde]

Bjørkedal ligger på Søre-Sunnmøre i Volda kommune, sør for Folkestad og Straumshamn. Her finner man seks forskjellige setre som er omkrinsa i høye fjell og bratte skråninger. Bjørkedalsvannet ligger på 25 moh., er 1,3 km brei og 3,6 km langt. E39 fra Folkestad, går gjennom Bjørkedalen til Nordfjordeid. Tidligere hovedvei gikk over Brekka i Sørdalen til Harpefossen i Stad kommune.

Bygden Bjørkedal har høye fjell på alle kantar. Fjell som; Keipen, Blåhornet, Trollvasstinden, Felden, Løsethornet, Helset Hornet, Store Toren, Lisjetoren og Vassenden.

Fjellene gir mulighet for turer om sommeren og vinteren.

Keipen har navnet sitt av formen på fjellet, som ligner keipen på en båt. Fjellet Felden er en tidligere ofringssted.

Natur[rediger | rediger kilde]

Bjørkedal er ei bygd som er rik og frodig når det gjelder natur,og har både Kulturlandskap og Naturlandskap. Bygda er i stor grad et Kulturlandskap, med landbruk og skogbruk. Bjørkedal er et sted som inneholder mykje Olivinstein.

Trass i navnet er det ikke så veldig mange bjørketrær på Bjørkedalen, men heller mye barskog.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tidligere hadde Bjørkedalen egen nærbutikk, men denne ble lagt. Nå fungerer den gamle butikken som et treningslokale for bygdefolket.

Sjøsetting av Myklebustskipet

Noen gårder på Bjørkedalen driver med skogbruk. Det er for det meste furu som blir hentet ut, og nyttet til båtbygging, plank og ved.

“Skogen i Bjørkedalen er spesielt bra til båtbygging. Karrig fjell av mineralet olivin som furuen liker veldig godt. Det er lite vind som gjør at trærne vokser seg snorrette.

En furu vil fort snu seg i takt med både sola og vinden, denne dalen er det mørkt og lunt”[1]            

Et sagn forteller også at vikingene hentet ut skog frå bjørkedalen for å bygge båtene sine.  Bjørkedalen er kjent for sine lange tradisjoner i Bjørkedalen er kjent for sine lange tradisjoner innen båtbygging. Det var det viktigste stedet for bygging av sunnmørsbåter. Det bygges fremdeles tradisjonelle trebåter i bygda. I senere tid er det bygd kopier av vikingskip. Både Osebergskipet, Myklebustskipet og Gokstadskipet  er kopierte. Det er også bygd to knarrer etter båtfunn i Danmark, Skuldelev 1-vraket. Det er Saga Siglar , som var på jordomseiling, samt Borgundknarren. Det ble også laget mindre vikingskip.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

Bjørkedalen har ulike alternativ til overnatting. På Helset hytter og camping, kan du lære mye om livet i bygden. Det er også museum på stedet, det ligger på Øygarden. Der kan du se mye om det de hadde på gården for lenge siden. Bygget står helt uforandret siden sist ombygging i 1865. Bygget er opprinnelig fra første halve av 1700- tallet. På museet er også bjørneskallen fra den siste bjørnen frå 1903. Om du ønsker å se Myklebustskipet må du til Nordfjordeid. (gamlestova)

Det blir sagt at den siste bjørnen i Volda endte sine dager på Bjørkedalen, nærmere bestemt Øygarden. Her er et utdrag fra Per Aarviknes sin bok fra et langt liv - Folkeminne, segn og soge:

“Siste bjørnen på Bjørkedalen såg dei i 1904. Nokre år før vart ein bjørn drept med gift som dei la i ein sau som bjørnen hadde drepe på Løset. Då bjørnen skjøna at han hadde foreta seg, rusla han frametter bergsida ovanfor Øygarden og skulle fram til Vasslida. Over elva er eit byks tillaga av naturen. Bjørnen, som var påverka av gifta, greidde ikkje Bjørnebykset og fall i elva. Der let han livet.”

Kultur[rediger | rediger kilde]

På Bjørkedalen er det en tradisjon med båtbygging. Man vet ikke nøyaktig hvor lenge de har holdt på med båtbygging på Bjørkedalen, men det kan spores helt tilbake til 1500-tallet. Det største vikingskipet i

Norge, Myklebustskipet ble laget av trær fra stedet og av folk fra bygden. De lager også prammer og mindre båter. Det er også et eget kystlag i bygden som heter bjørkedal kystlag. Fisking av laks i Bjørkedalsvatnet og jakt på hjort i de omkringliggende skogene er populært.

Båtbygging[rediger | rediger kilde]

Bjørkedalen er kjent for sin lange tradisjon innen båtbygging. Det var det viktigste stedet for bygging av sunnmørsbåter. Det bygges fremdeles tradisjonelle trebåter i bygda. I senere tid er det bygd kopier av vikingskip. Både Osebergskipet og Gokstadskipet er kopierte. Det er også bygd to knarrer etter båtfunn i Danmark, Skuldelev 1-vraket. Det er Saga Siglar , som var på jordomseiling, samt Borgundknarren. Det ble også laget mindre vikingskip.

Bjørkedal er også et slektsnamn.

Kjente personer fra bygda[rediger | rediger kilde]


Referansar[rediger | rediger kilde]

1. https://www.nrk.no/vestland/xl/arven-fra-vikingane-1.14463048

2. Kjelland, Arnfinn (red) Myklebust, Olav og Høidal, Eldar (2006) Busetnadssoga for Volda- Folkestad, Kilsfjorden, Bjørkedalen


  1. ^ Reksnes, Asgeir Heimdal (22. oktober 2019). «Arven frå vikingane». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 14. februar 2020.