Bjørkedal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Søre Bjørkedal med fjellet Lissetoren i bakgrunnen

Bjørkedal er ei bygd i Volda kommune i Møre og Romsdal. Bjørkedalen er nær fylkesgrensa mot Vestland fylke. Riksvei 651 mellom Nordfjordeid og Volda går gjennom bygda hvor det bor om lag 150 mennesker.

Bjørkedal nærskule er en privat grendeskole opprettet etter at Volda kommune vedtok å legge ned Bjørkedal skule i 2004. Det var en 1–7 skole, men er nå nedlagt.

I bygda finner vi matrikkelgårdene Nøre Bjørkedal, Helset, Løset, Eidseflot og Søre Bjørkedal. Bebyggelsen ligger rundt Bjørkedalsvatnet.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bjørkedal ligger på Søre-Sunnmøre i Volda kommune, sør for Folkestad og Straumshamn. Her finner man seks forskjellige setre som er omgitt av høye fjell og bratte skråninger. Bjørkedalsvannet ligger på 25 moh., er 1,3 km brei og 3,6 km langt. E39 fra Folkestad, går gjennom Bjørkedalen til Nordfjordeid. Tidligere hovedvei gikk over Brekka i Sørdalen til Harpefossen i Stad kommune. Denne er del av den Trondhjemske postvegen, og er pilegrimsvei. Nordover fra Bjørkedalen kommer du til Olavskrossen på Kile og Olavskilden.

Bygden Bjørkedal har høye fjell på alle kantar. Fjell som; Keipen, Blåhornet, Trollvasstinden, Felden, Løsethornet, Helset Hornet, Store Toren, Lisjetoren og Vassenden.

Fjellene gir mulighet for turer om sommeren og vinteren.

Keipen har navnet sitt av formen på fjellet, som ligner keipen på en båt. Fjellet Felden er et tidligere ofringssted.

Natur[rediger | rediger kilde]

Bjørkedal er ei bygd som er rik og frodig når det gjelder natur, og har både Kulturlandskap og Naturlandskap. Bygda er i stor grad et Kulturlandskap, med landbruk og skogbruk. Bjørkedal er et sted hvor man kan finne mye Olivinstein.

Trass i navnet er det ikke så veldig mange bjørketrær på Bjørkedalen, men heller mye barskog.

Næringsliv[rediger | rediger kilde]

Tidligere hadde Bjørkedalen egen nærbutikk, men denne ble lagt ned. Nå fungerer den gamle butikken som et treningslokale for bygdefolket.

Sjøsetting av Myklebustskipet

Noen gårder på Bjørkedalen driver med skogbruk. Det er for det meste furu som blir hentet ut, og nyttet til båtbygging, plank og ved.

"Skogen i Bjørkedalen er spesielt bra til båtbygging. Grunnen inneholder mye olivin som furuen liker veldig godt. Det er lite vind, noe som gjør at trærne vokser seg snorrette. En furu vil fort snu seg i takt med både sola og vinden, denne dalen er det mørkt og lunt.”[1]            

Båtbygging[rediger | rediger kilde]

Et sagn forteller også at vikingene hentet ut skog fra Bjørkedalen for å bygge båtene sine. Bjørkedalen er kjent for sin lange tradisjon innen båtbygging. Det var det viktigste stedet for bygging av sunnmørsbåter. Det bygges fremdeles tradisjonelle trebåter i bygda. I 1980- og 1990-årene ble det bygd kopier av vikingskip. Både Osebergskipet og Gokstadskipet er kopierte. Det er også bygd tre knarrer etter båtfunn i Danmark, «Skuldelev 1»-vraket. Først «Saga Siglar», som var på jordomseiling 1984–1986 og som havarerte i 1992, deretter «Borgundknarren» i 1993 og «Kvitserk» i 1994.[2] Det ble også laget mindre vikingskip.

Turistattraksjoner[rediger | rediger kilde]

Bjørkedalen har ulike alternativ til overnatting. På Helset hytter og camping, kan du lære mye om livet i bygda. Det er også museum på stedet, det ligger på Øygarden. Der kan du se mye om det de hadde på gården langt tilbake i tid. Bygget har stått helt uforandret siden sist ombygging i 1865. Bygget er opprinnelig fra første halvdel av 1700- tallet. Om du ønsker å se Myklebustskipet må du til Nordfjordeid.

Det blir sagt at den siste bjørnen i Volda endte sine dager på Bjørkedalen, nærmere bestemt Øygarden. Her er et utdrag fra Per Aarviknes sin bok fra et langt liv - Folkeminne, segn og soge:

Siste bjørnen på Bjørkedalen såg dei i 1904. Nokre år før vart ein bjørn drept med gift som dei la i ein sau som bjørnen hadde drepe på Løset. Då bjørnen skjøna at han hadde foreta seg, rusla han frametter bergsida ovanfor Øygarden og skulle fram til Vasslida. Over elva er eit byks tillaga av naturen. Bjørnen, som var påverka av gifta, greidde ikkje Bjørnebykset og fall i elva. Der let han livet.[3]

Kultur[rediger | rediger kilde]

På Bjørkedalen er det en tradisjon med båtbygging. Man vet ikke nøyaktig hvor lenge de har holdt på med båtbygging på Bjørkedalen, men det kan spores helt tilbake til 1500-tallet. Det største vikingskipet i verda, Myklebustskipet ble laget av trær fra stedet og av folk fra bygda. De lager også prammer og mindre båter. Det er også et eget kystlag i bygda som heter Bjørkedal kystlag. Fisking av laks i Bjørkedalsvatnet, samt hjortejakt i de omkringliggende skogene er populært.

Kjente personer fra bygda[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Reksnes, Asgeir Heimdal (22. oktober 2019). «Arven frå vikingane». NRK (norsk nynorsk). Besøkt 14. februar 2020. 
  2. ^ «Borgundknarren vikingskip - "Borgundknarren" replica of the Skuldelev wreck 1 viking knarr». vikingskip.com. Besøkt 23. september 2022. 
  3. ^ Aarviknes, Per (1975). Frå eit langt liv : folkeminne, segn og soge. Volda: Volda bygdeboknemnd. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Kjelland, Arnfinn (red) Myklebust, Olav og Høidal, Eldar (2006) Busetnadssoga for Volda- Folkestad, Kilsfjorden, Bjørkedalen