Bislettbekken

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arbeid med ny rørledning til Bisletbekken under Universitetsgata ved Nasjonalgalleriet, på begynnelsen av 1930-tallet.

Bislettbekken var en bekk i Aker og Oslo. Den gikk fra området nord for nåværende Ullevål sykehus og endte omtrent ved Rådhusplassen. Det aller meste av bekken ligger i dag i rør.

Bekken starta omtrent ved dagens Nils Lauritssøns vei 34. Den hadde tilsig fra jordene til gårdene Store Berg og Ullevål, gikk gjennom det som i dag er sykehusområde, og fulgte så et løp parallelt med Thereses gate og Pilestredet til Bislett, som har gitt bekken navn. Deretter kryssa bekken området der Frydenlunds bryggeri blei anlagt (nå Bislet høgskolesenter), og fløt så videre ned mot Tullinløkka og Studenterlunden. Her var det myrområder og vanndammer med et rikt fugleliv. Den fulgte så omtrent dagens Tordenskiolds gate og munna ut i Oslofjorden nedafor Akershus festning, lengst øst på Rådhusplassen.

Bekken var åpen i sentrumsområdet til midt på 1800-tallet. Den var vannrik og gikk til tider over sine bredder. Dette er en av grunnene til at bygningene her (blant annet Nasjonalgalleriet, Historisk museum, Universitetet og Nationaltheatret) måtte fundamenteres med kraftige peler. Økt byggevirksomhet langs bekken førte også til mer forurensing, og rundt 1850 begynte en å legge den i rør. Cirka 1880 var heile bekkefaret sør for Bislett tildekt, og fra 1893 var Bislettbekken i rør på heile strekninga fra Ullevål.

Da Frydenlund rundt 1990 blei ombygd til høgskolesenter, valgte en å la et lite stykke av bekken komme opp i dagen som en del av en indre park i kvartalet.

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]