Bispham (Blackpool)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Biscopham»)
Bispham
Sjøfronten til Bispham med Norbreck Castle i det fjerne
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktCity of Lancaster
Admin. grevskapLancashire
Seremon. grevskapLancashire
StatusLandsby (village)
PostnummerFY2
Retningsnummer01253
Befolkning6 375 (2011)
Kart
Bispham
53°51′07″N 3°02′28″V

Bispham er en landsby i byen Blackpool på kysten av Fylde-halvøya i grevskapet Lancashire i England. Landsbyen ligger rundt 2 og en halv km nord for sentrum av Blackpool. Ved folketellingen i 2011 har landsbyen en befolkning på 6 375 innbyggere.[1]

Geografi og administrasjon[rediger | rediger kilde]

Landsbyen er en del av Blackpool borough. Sør for Bispham er North Shore og Layton, i øst er Carleton og i nord er Norbreck og Thornton Cleveleys, og i vest er Irskesjøen. Området er hovedsakelig urbant.

Bispham har tre bydeler for Blackpool byråd: Bispham, Greenlands og Ingthorpe.[2]

Historie[rediger | rediger kilde]

Sognekirken i Bispham
Utsikt utover golfbanen på North Shore Golf, og videre utsyn mot Lake District hills, og Norbreck Castle Hotel.

Et dyreskjelett med pilspisser med mothaker, «Carleton-elgen», som er 12 000 år gammel, er funnet i nærheten av skolen Blackpool Sixth Form College i 1970 og da det første bevis på at mennesker levde på Fylde-halvøya så langt tilbake som paleolittisk tid.[3] Fylde-halvøya var hvor en britonsk stamme, Setantii («beboerne i vannet»), en understamme av brigantere som fra år 80 ble kontrollert av romerne fra deres borg i Dowbridge i Kirkham. I løpet av den romerske tiden var området dekket av eikeskog og myrland.

Bispham var kjent fram til 1910 som Bispham-with-Norbreck[4] Den var opprinnelig en selvstendig landsby lenge før Blackpool ble opprettet. I 1066 var Bispham en del av herredømmet Amounderness til Toste Godwinson, jarl av Northumbria.[5] Landsbyet opptrer i Dommedagsboka av 1086 som «Biscopham».[6] Navnet Biscopham har betydningen «biskopens eiendom» eller «biskopens hus». Mange av bosetningene og landsbyene var angelsaksiske, men en del av stedsnavnene har norrøn opprinnelse. De norrøne som først hadde kommet som vikinger synes å ha sameksistert i fredelig, som ved Bispham-with-Norbreck.[7] Bispham har den angelsaksiske endelsen -ham[8] og Norbreck har den norrøne endelsen -breck. Bispham-with-Norbreck besto av tre grender Great Bispham, Little Bispham og Norbreck, og med Anchorsholme (den gang Angersholme, også av norrøn opprinnelse) som en del av Norbreck. Selv om de tre grendene opprinnelig var en del av herreskapet Amounderness, ble de senere delt med halvdelen av Little Bispham og Norbreck ble gitt til klosteret Shrewsbury Abbey mens Great Bispham til herren av Warrington.[4]

Great Bispham var en del av herreskapet Layton. I 1539 ble det kjøpt av John Browne, som siden solgte det videre til Thomas Fleetwood i 1550.

Halvdelen av Little Bispham og Norbreck ble gitt tilbake til munkene ved klosteret Shrewsbury Abbey av Roger av Poitou. Tidlig på 1100-tallet beordret kong Henrik I av England Stefan, greve av Mortain, til å holde halvdelen «fri og uhindret av skikker, krav og saker fra herredsretten». Noen få år senere bekreftet kong David I av Skottland at halvdelen skulle bli «holdt fritt som i tiden til hans forgjengere». Omtrent i 1270 ble Little Bispham og Norbreck gitt av abbeden og nonnekloster Shrewsbury til abbeden og nonneklosteret Dieulacres Abbey som holdt den tilstøtende eiendom Rossall. Etter oppløsningen av Englands klostre ble det overdratt som en del av eiendommen Rossall i 1553 til Thomas Fleetwood. På den måten ble alle de tre grendene eid av Thomas Fleetwood.[4]

I 1326 var stavingen av landsbyens navn Byspham. Bispham og Poulton-le-Fylde var de to mest befolkningsrike områdene på Fylde-halvøya, skjønt resten av området var relativt sparsommelig befolket.[9]

Det var i Bispham at «Blackpool» som navn første gang opptrådte, funnet i registeret til Bisphams sognekirke i 1602 med døpsprotokollen av et barn som var født den 22. september hos et par som levde ved «breddene av Black Pool».[9]1600-tallet var kysten av Fylde-halvøya delt inn i tre sogn, Bispham, Poulton-le-Fylde og Lytham. Sognet Bispham dekket dagens Blackpool og Thornton Cleveleys og besto av bydistriktene Bispham-with-Norbreck og Layton-cum-Warbreck.[10] I 1877 ble en frittliggende del av Little Carleton (den gangen kjent som Horsemans Hill) plassert i Bispham.[11] I 1883 var området kjent som Bispham Hawes, noe som var sørenden av Layton, og som var blitt skilt ut fra Bispham og deretter lagt til Layton. Befolkningsadelen i Bispham-with-Norbreck i 1901 var 985 mennesker.[12]

Selv om sentrum i landsbyen pleide å være knyttet til et antall av hus fra før 1800-tallet ble området omformet på 1960-tallet, og kun to av de gamle husene er igjen. Det meste av husene i dag er i en arkitektur som er overensstemmelse med hva som var vanlig på 1930-tallet og fram til 1950-tallet.

Dagens Bispham[rediger | rediger kilde]

Brannstasjonen i Bispham.

Området er hovedsakelig boligområder med to butikksentre. Hovedvegen er midtpunktet i landsbyen, Red Bank Road, og huset et antall butikker som Sainsburys supermarked. Butikkområdet er delt i to adskilte deler. Først, fra toppen av Red Bank Road hvor den krysser Queens Promenade, går halvveis ned Red Bank Road mot brannstasjonen. Dette området inneholder en blanding av lokal og turistforretninger, inkludert et relativt stort antall restauranter foruten flere takeawayer og motebutikker. Det andre butikkområdet er basert rundt hva som lokalt er kjent som «landsbyen» og som er i området bortenfor Devonshire Roads rundkjøring bak politistasjonen hvor butikkene er plassert rundt en større utendørs parkeringsplass. Landsbyområdet inneholder også en håndfull av de opprinnelige gamle husene i Bispham. Det er små butikkområder ved Ashfield Road, Moor Park Avenue og Bispham Road.

Blackpool Tramway[rediger | rediger kilde]

En dobbeldekker ballong-sporvogn på promenaden i Bispham

Blackpools sporvogner (Blackpool tramway) går langs kysten av Bispham. I 1920 overtok Blackpool Corporation sporvognene fra Blackpool & Fleetwood Tramroad Company og fikk således ytterligere 13 km med sporlinjer, og dessuten ytterligere tre trikkestaller, inkludert Bispham Tram Depot på Red Bank Road inntil denne ble stengt i 1966.[13] Denne trikkestallen som ble bygget i 1898 hadde rom til å huse 36 sporvogner på seks sporlinjer etter å ha blitt utvidet i 1914 av Blackpool and Fleetwood Tramway Company. En understasjon ble bygget ved siden av trikkestallen . Stallen ble brukt til å motta pantografiske vogner i 1920 og brushvogner i 1940. Stallen ble nedlagt den 27. oktober 1963, og ble deretter benyttet som et lager av Alpic Cash & Carry fra til midten av 1970-tallet. Bygningen ble til sist revet for å gjøre plass for et supermarked.

Kjente personer fra Bispham[rediger | rediger kilde]

Kelsey-Beth Crossley, skuespiller kjent fra TV-serien Emmerdale, var elev ved Bispham High School.[14], og tidligere skuespiller i Emmerdale, Hayley Tamaddon var elev ved Montgomery High School. Violet Carson, skuespiller i såpeserien Coronation Street, levde i Bispham inntil hun døde i 1983. Den engelske filmregissøren Alan Entwistle ble født i Bispham den 4. juli 1961.[15] Skuespilleren Tony Melody levde i området Greenlands i mange inntil han døde i juni 2008. Den tidligere sangeren i S Club 8, Stacey McClean, er også fra Bispham.[16]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bispham», UK Census Data
  2. ^ «Ward map» Arkivert 2. mars 2009 hos Wayback Machine., Blackpool Council.
  3. ^ «Who were the Setantii?» Arkivert 30. mars 2008 hos Wayback Machine.. amounderness.com.
  4. ^ a b c Farrer, William; Brownbill, J (1912): «Townships: Bispham with Norbreck». A History of the County of Lancaster (British History Online) 7: ss. 246–247.
  5. ^ Farrer, William; Brownbill, J (1912): «Amounderness hundred: Introduction and map». A History of the County of Lancaster (British History Online) 7: ss. 68–71.
  6. ^ «Domesday Book online - Lancashire». domesdaybookonline.
  7. ^ «Historic Blackpool: Blackpool's History» Arkivert 31. januar 2008 hos Wayback Machine.. Blackpool Tourist Office.
  8. ^ «English Place Names» Arkivert 15. desember 2007 hos Wayback Machine.. University of Liverpool Walking Club.
  9. ^ a b «Blackpool, Lancashire genealogy». GENUKI. 2006.
  10. ^ «Lancashire Parishes — Distribution of Lancashire Parishes in the 17th Century» Arkivert 18. januar 2008 hos Wayback Machine.. Papillon Graphics' Virtual Encyclopaedia of Greater Manchester.
  11. ^ Farrer, William; Brownbill, J (1912): «The township of Carleton». A History of the County of Lancaster (British History Online) 7: ss. 282–231.
  12. ^ Farrer, William; Brownbill, J (1912): «Townships: Bispham with Norbreck». A History of the County of Lancaster (British History Online) 7: ss. 246–247
  13. ^ «Blackpool Trams» Arkivert 19. oktober 2007 hos Wayback Machine.. Fylde Tramway Society. 3. september 2004.
  14. ^ «Teenager makes TV soap debut»[død lenke]. Blackpool Gazette. 27. februar 2007.
  15. ^ Alan Entwistle hos Internet Movie Database
  16. ^ Ettridge, Lisa (28. september 2009): «X Factor Stacey is flying the Blackpool flag» Arkivert 9. januar 2010 hos Wayback Machine.. Blackpool Gazette.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Cunliffe, Norman (1982): Uncle Tom's Cabin: Bispham's First Centre of Entertainment. Fylde Historical Society.
  • Rothwell, Catherine (Mai 2002): Around Poulton, Thornton and Bispham in Old Photographs. The History Press Ltd. ISBN 0750929529.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]