Bill O'Reilly

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bill O'Reilly i 2006.

Bill O'Reilly (født 10. september 1949 i New York City i USA) er en amerikansk tv-vert, forfatter og politisk kommentator. Han er mest kjent som programleder for kommentarprogrammet The O'Reilly Factor som har gått på TV-kanalen Fox News siden 1996. I perioden 2002-2009 ledet han sitt eget radioprogram, og han har gitt ut en rekke bestselgende bøker som i hovedsak tar for seg politiske temaer.

The O'Reilly Factor[rediger | rediger kilde]

O'Reillys fjernsynsprogram er blitt det mest populære nyhetsprogrammet på amerikansk TV. Det sendes hver ukedag, og har i løpet av 2000-årene opparbeidet seg seertall som kan måle seg med eller langt overgå de store fjernsynsstasjonenes nyhetsmagasiner. Både fjernsynsprogrammet og radioprogrammet vekker ofte sterke meninger og følelser for og imot. Programmet kritiseres ofte for forvrengninger av fakta eller bruk av feilaktig statistikk fra konkurrerende programmer av mer liberal innretning og humoristiske daglige fjernsynsshow.

De temaene han tar opp med sine gjester i programmet omfatter mange ganger hendelser som er gitt liten oppmerksomhet i andre medier, og som nettopp gjennom O'Reillys program blir satt på den nasjonale dagsorden. O'Reilly gir som regel selv klart uttrykk for sine egne synspunkt underveis i samtalene. Han har flere ganger havnet i kraftig munnhuggeri med gjester, noen har til og med blitt bedt om å holde munn. Selv om det er endel som boikotter programmet (takker nei til invitasjoner), er det nok av velartikulerte fremtredende personer som står ham temmelig fjernt politisk og sosialt som stiller opp til ordvekslingene. I forkant av det amerikanske presidentvalget i 2008 hadde O'Reilly innslag med både Hillary Clinton og Barack Obama.

Etter terrorangrepet mot Verdens handelssenter i New York 11. september 2001 beskyldte O'Reilly hjelpeorganisasjonene United Way of America og amerikanske Røde Kors for å holde tilbake donasjoner på flere millioner dollar som organisasjonene hadde samlet inn til familiene til de drepte. O'Reilly rapporterte at organisasjonene hadde feilinformert om sine intensjoner når midlene ikke ble gitt videre til ofrene. Skuespilleren George Clooney anklaget O'Reilly for å spre villedende informasjon og skade hjelpearbeidet ved å skape "panikk" blant potensielle givere.

I 2005 begynte O'Reilly jevnlig å kritisere den Kansas-baserte legen George Tiller som spesialiserte seg på aborter i andre og tredje trimester – ofte referert til som «Tiller the baby killer». Tiller ble drept 31. mai 2009 av Scott Roeder, en antiabortaktivist. Kritikere som Gabriel Winant hos Salon.com har uttalt at O'Reillys retorikk mot Tiller bidro til å skape en atmosfære av vold rundt legen. Jay Bookman hos Atlanta Journal-Constitution skrev at O'Reilly «klart gikk for langt i sin fordømmelse og demonisering av Tiller» men la til at det var «uansvarlig å knytte O'Reilly til drapet på Tiller».. O'Reilly svarte på kritikken ved å si at «hver eneste ting vi sa om Tiller var sant».

I 2007 publiserte forskere ved Universitetet i Indiana en artikkel som analyserte O'Reillys «Talking Points Memo»-segment som innleder programmet. Ved hjelp av analyseteknikker utviklet i 1930-årene av det amerikanske Institute for Propaganda Analysis fant studien at O'Reilly brukte propaganda, ofte brukte kallenavn og konsekvent brukte ikke-amerikanere som en trussel og aldri i roller som offer eller helt. Fox News' produsent Ron Mitchell beskyldte artikkelforfatterne for å manipulere sin forskning for å bekrefte sine forutinntatte holdninger, og argumenterte med at bruken av verktøy som brukes for å analysere propaganda har forskerne allerede forutsetter at O'Reilly bedrev propaganda.

Politisk ståsted[rediger | rediger kilde]

Selv om O'Reilly har erklært seg som politisk uavhengig er det ikke er vanskelig å forstå at han i de fleste samfunnsspørsmål har sterke sympatier til det republikanske parti. Det er spesielt hans støtte til amerikansk krigføring i Irak, hans overveiende positive holdning til president George W. Bush og hans gjentatte angrep på venstresiden i amerikansk politikk som har gitt ham merkelappen konservativ. Mange på den amerikanske høyresiden er enig i dette. Men enkelte konservative mener O'Reilly har sterke liberale trekk, blant annet på grunn av hans syn på våpenkontroll, motstand mot dødsstraff, hans syn på global oppvarming og hans kritikk av store multinasjonale selskaper, spesielt innen oljenæringen.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

O'Reilly startet sin tv-karriere i 1971 i en lokal tv-stasjon i Pennsylvania, og har blant annet jobbet som korrespondent for ABC, før han begynte i Fox News.

Kontroverser, kritikk og parodi[rediger | rediger kilde]

O'Reilly har hatt en rekke konflikter med forskjellige politikere, kjendiser og mediapersonligheter i USA. Dette omfatter blant andre Al Franken, Bill Moyers,[1] George Clooney, 50 Cent, Rosie O'Donnell, Arianna Huffington, Mark Cuban, Nas, Joe Scarborough, Snoop Dogg, Ludacris, David Letterman,[2] og Keith Olbermann.

Flere organisasjoner som følger amerikanske media, som Media Matters for America og Fairness and Accuracy in Reporting har kritisert O'Reilly for manglende journalistisk integritet, og anklager ham for å forvrenge fakta og å bruke misledende og feilaktig statistikk.[3]

Bill O'Reilly er også en av de viktigste kildene til inspirasjon for komikeren Stephen Colberts satiriker personaComedy Central programmet The Colbert Report, der han regelmessig parodieres.[4]

Påstander om seksuell trakassering / utpressing[rediger | rediger kilde]

Den 13. oktober 2004 gikk O'Reilly til rettssak mot O'Reilly Factors produsent Andrea Mackris, hennes advokat Benedict P. Morelli, og Morelli's advokatfirma. Han anklaget dem for utpressing etter at Mackris hadde truet med å anklage O'Reilly for seksuell trakassering med mindre han betalte henne mer enn $60 000 000 (USD).[5] Senere samme dag leverte Mackris sin anmeldelse mot O'Reilly. Hun hevdet O'Reilly hadde plaget henne med sexprat på telefonen, noe som blant annet inkluderte en "skitten og degraderende monolog om sex."[6][7] O'Reilly benektet dette, og påstod at Mackris' motiver var finansiellt og politisk motivert. Ifølge avisrapporter skal det være sannsynlig at O'Reilly betalte Mackris flere millioner dollar som del i et forlik, før begge sakene ble trukket. Detaljene rundt denne avtalen er holdt konfidensielle.[8] Sakene ble endelig avsluttet den 28. oktober 2004.[8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Media types trade shots». Associated Press. 9. desember 2002. Besøkt 19. juni 2007. 
  2. ^ «Bill O'Reilly Wants Apology From David Letterman». News Hounds. 
  3. ^ Fairness & Accuracy in Reporting, "The "Oh Really?" Factor: Bill O'Reilly spins facts and statistics," Peter Hart, May/June 2002.
  4. ^ «The real Colbert talks at Lisner». College Media Network. 
  5. ^ «O'Reilly: Female Aide in $60M Extort Bid». The Smoking Gun. Courtroom Television Network LLC. 13. oktober 2004. Besøkt 11. juli 2005. 
  6. ^ Howard Kurtz (15. oktober 2004). «O'Reilly, Accuser Air Their Cases». The Washington Post. Besøkt 28. mai 2007. 
  7. ^ «O'Reilly Hit With Sex Harass Suit». The Smoking Gun. Courtroom Television Network LLC. 13. oktober 2004. Besøkt 28. mai 2007. 
  8. ^ a b Howard Kurtz (29. oktober 2004). «Bill O'Reilly, Producer Settle Harassment Suit». The Washington Post. Besøkt 28. mai 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote Wikiquote: Bill O'Reilly – sitater