Kunstsentrene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kunstnersentrene/Kunstsentrene er 15 kunstnerstyrte formidlingssentre for kunst, de betjener hver sin region i Norge. De er organisert i Kunstsentrene i Norge[1]. Flere kunstsenter har status som regionale knutepunktinstitusjoner. Det er distriktsorganisasjonene i Norske billedkunstnere og Norske kunsthåndverkere som eier og driver kunstnersentrene.

Kunstsentrene er kunstnerstyrt, det vil si at kunstnerne er i flertall i styret. De ansatte (administrasjonen) på et kunstnersenter er ikke nødvendigvis kunstnere. Kunstnersentrene fikk til å begynne med øremerkede bevilgninger fra Staten, men i 1999 ble dette omgjort til støtte direkte gjennom fylkeskommunen.[2] Kunstsentrene er hovedsakelig finasiert av fylkeskommunene, men har også noe inntekt på formidling og salg fra eget galleri.

De første kunstnersentrene ble etablert i 1976[2], i Bergen, Trondheim og Stavanger. Kunstnersenteret i Oslo (Oslo kunstnersenter) ble først etablert i 1981, men ble nedlagt allerede etter ti år, i 1991.

Målsetting og oppgaver[rediger | rediger kilde]

Målsettingen er å ivareta et desentralisert tilbud til kunstnerne og andre brukere i kunstsektoren, samt økt bruk av kunst og bedring av kunstnernes arbeidsvilkår.

Hovedoppgaven er å formidle samtidskunst og å være en informasjonssentral. Dette skjer vanligvis ved kunstutstillinger, formidle utsmykningsoppdrag og gi informasjon om nålevende norske kunsthåndverkere og billedkunstnere.

Kunstsentrene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]