John Savio-prisen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

John Savio-prisen, tidligere John Savio-stipend, er en norsk kunstnerpris som utdeles annethvert år til en kunstner med samisk bakgrunn og identitet, som har gjort seg særlig bemerket i kunstfeltet i Norge, enten ved prosjekter som utmerker seg i nyere tid eller ved sitt samlete kunstnerskap. Prisen kan også tildeles en person som har gjort en spesielt bemerkelsesverdig innsats til fremme av kunst med rot i samisk kultur i Norge. Prisen utdeles av Bildende Kunstneres Hjelpefond i samarbeid med Samisk Kunstnerforbund og Nordnorsk Kunstmuseum. I 2015 ble det årlige John Savio-stipend avviklet og erstattet med John Savio-prisen som deles ut annethvert år, pålydende 150 000 kr. Prisvinneren bestemmes av en jury bestående av tre personer, to oppnevnt av Samisk Kunstnerforbund og en fra Nordnorsk Kunstmuseum.

Prisen er oppkalt etter den samiske kunstneren John Savio. John Savio fikk stille ut separat for første gang i 1937 i Paris, og fikk positiv omtale i tidsskriftet L'Illustration.[1] Han har etter sin død blitt anerkjent som en av de største samiske kunstnerne,[2] og er den første samiske kunstneren som har stilt ut separat på Nasjonalgalleriet.

Prismottakere John Savio-prisen[rediger | rediger kilde]

Stipendmottagere John Savio-stipend 1985–2014[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Spøkelser går igjen i samenes land» av John Gustavsen, Aftenposten, 30. mai 2003
  2. ^ Asbjørn Jaklin En sultende og fattig kunstner kapittel i Nordlendinger til Tusen, 1999. ISBN 82-916-6809-4
  3. ^ Vuitii John Savio-bálkkašumi 2023
  4. ^ «I Savios ånd». Finnmarken (style="background:#F99; color:black;text-align:center;" class="table-no" | Nei). 30. januar 2002. Besøkt 14. juni 2023.