Dvergbjørk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Betula nana»)
Dvergbjørk
Dvergbjørk
Nomenklatur
Betula nana
L., 1753
Populærnavn
Dvergbjørk, kjerringris, fjellris, rape
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenBøkeordenen
FamilieBjørkefamilien
SlektBjørkeslekta
Økologi
Habitat: arktisk til temperert klima, terrestrisk
Utbredelse: Eurasia og Nord-Amerika

Dvergbjørk (Betula nana) er en busk av løvtre i bjørkefamilien, som sjelden blir over 1 m høy. Artsnavnet nana kommer fra det latinske nanus som betyr «dverg» eller «dverglik».

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Arten er lav og buskformet eller krypende, med små (maksimalt 1 cm), stive blad. Han- og hunnrakler står på samme individ - den er altså en såkalt sambu eller tokjønnet. Den får om høsten en praktfull, sterk rød farge.

Dvergbjørk vokser i fjellet i de fleste plantesamfunn, risheier (ofte dominerende), vierkratt og myrer, særlig på toppen av torvmosetuer. Den tåler ikke langvarig snødekke. Den vokser i hele den skandinaviske fjellkjeden, og er meget vanlig. Den fins også i lavlandet på myrer. Den går i Jotunheimen opp til 1570 moh, i Troms 1075 moh, og vokser ellers i Europa, Grønland og Vest-Sibir.

Dvergbjørk er den eneste observerte arten av trær som vokser på Svalbard, hvor den årvisst vokser i Colesdalen midtveis mellom Longyearbyen og Barentsburg.

Den danner hybrid med fjellbjørk i fjellet. Hybriden er oftest atskillig større enn dvergbjørk. Denne er vanlig i hele fjellkjeden, særlig ved tregrensen. Dvergbjørk kan også danne hybrider med vanlig bjørk, og ytterst sjelden med hengebjørk, særlig langt nord.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]