Lilian av Sverige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Lilian
Prinsesse av Sverige
Royal Monogram of Princess Lilian of Sweden.svg
Født30. august 1915
Swansea i Wales
Død10. mars 2013 (97 år)
Stockholm
Ektefelle Bertil av Sverige
ForeldreWilliam John Davies
Gladys Mary Curran
Beskjeftigelse Modell
NasjonalitetSverige, Storbritannia
Utmerkelser
10 oppføringer
Annet navnLilian May Davies
TitlerPrinsesse av Sverige, hertuginne av Halland
FyrstehusBernadotte

Lilian av Sverige (født Lilian May Davies 30. august 1915 i Swansea i Wales, død 10. mars 2013 i Stockholm) var prinsesse av Sverige og hertuginne av Halland. Hun var enke etter prins Bertil av Sverige, som var kong Carl XVI Gustafs onkel.

Hun ble født som Lillian May Davies, og er datter av William John Davies og Gladys Mary Curran. Før hun møtte prins Bertil var hun gift med skuespilleren Ivan Craig.

Under andre verdenskrig arbeidet Lilian, den gang fru Craig, på en fabrikk som produserte radioer til den britiske marinen, og på et sykehus for sårede soldater.

I 1943 møtte hun prins Bertil av Sverige. De ble et par, men kunne av politiske årsaker ikke gifte seg før den 7. desember 1976, da de inngikk ekteskap på Drottningholm slott. Prinsesse Lilian ble omtalt som Hennes Kongelige Høyhet.

Den 5. januar 1997 døde prins Bertil med prinsesse Lilian ved sin side, og siden den gang fortsatte prinsesse Lilian å representere kongefamilien i ulike sammenhenger. Hun var beskytter for mange organisasjoner og var også æresmedlem av en rekke klubber i prins Bertils interesseområde.

Prinsesse Lilian ga ut en biografi om sitt liv med prins Bertil i 2000. Lilian ble i 1992 tildelt storkors av St. Olavs Orden. Hun døde den 10. mars 2013 i en alder av 97 år.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kungahuset.se – H.K.H. Prinsessan Lilian har avlidit (Publisert og besøkt 10. mars 2013)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]