Bernard Gui

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bernard's Arbor genealogiae regum Francorum, som viser slektstreet til Frankrikes konger

Bernard Gui (født 1261 eller 1262, død 30. desember 1331), også kjent som Bernardo Gui eller Bernardus Guidonis, var en inkvisitor fra dominikanerordenen i senmiddelalderen, biskop i Lodève, og en av de mest profilerte forfatterne i middelalderen. Han er kjent for sin tjeneste som inkvisitor av Toulouse, i kampanjen mot albigenserene som pave Klemens V satte igang mellom 1307 og 1323.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Royères i Limousin, i 1261.

Han startet løpebanen sin ved å slutte seg til dominikanerklosteret i Limoges i 1280. Ti år senere ble han utpekt som prior i Albi, og deretter i Carcassonne, Castres og Limoges.

Mens han jobbet i området rundt Toulouse, henrettet han 42 personer av 900 som ble dømt skyldige i løpet av femten år. Han konsentrerte seg om katarer, valdensere, falske apostler, beginere og jøder, samt trollmenn og nekromantikere.

Som belønning for sine tjenester som inkvisitor ble han valgt til biskop av Tui i Galicia av pave Johannes XXIII, og et år senere til biskop av Lodève. Bernard Gui døde i borgen i Lauroux, Hérault, i det sydvestre Frankrike, 30. desember 1331.

Verk og ettermæle[rediger | rediger kilde]

Til tross for sine mange oppgaver skrev han flere viktige historiske og kirkehistoriske verk, slik som Flores chronicorum (Antologi over krønikene, som er en verdenshistorie frem til 1331), Chronique abrégée des empereurs, Chronique des rois de France, Catalogue des Évêques de Limoges, Traité sur les saints du Limousin, Traité sur l'histoire de l'abbaye de St. Augustin de Limoges, Chronique des Prieurs de Grandmont (frem til 1318), Chronique des Prieurs d'Artize (frem til 1313), Chronique des évêques de Toulouse (frem til 1327), Sanctoral ou Miroir des saints, Vie des saints, Traité sur les soixante-douze disciples et sur les apôtres,Traité sur l'époque de la célébration des conciles og Compilation historique sur l'ordre des Dominicains.

Hans viktigste og mest kjente verk, Practica Inquisitionis Heretice Pravitatis (Bruk av inkvisasjon mot ondskapsfullt kjetteri), lister opp alvorlige kjetterretninger i starten på det 14. århundre, og gir inkvisitorer råd om hvordan medlemmer av spesielle grupper skal håndteres. Det er en oversikt over oppgavene og pliktene til inkvisitoren, og gir en unik bakgrunn for å studere inkvisisjonen i dens tidlige periode. Dette verket, som var forsvunnet i en periode, ble publisert i sin helhet av abbed Douais i Toulouse i 1886.

Bernard er også forfatter av en rekke teologiske traktater: Abrégé de la doctrine chrétienne, Traité de la messe, Traité sur la conception de la Vierge, og også av flere prekener.

Bernard Gui (som Bernardo Gui) opptrer i den historiske romanen Rosens navn av Umberto Eco.