Hopp til innhold

Berlin Ostbahnhof

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berlin Ostbahnhof inngangshall
Nordlige jernbanehall, til venstre S-bane-sporene, til høyre et av fjernbanesporene
Et interregionaltog til Amsterdam venter på avgang

Berlin Ostbahnhof (tidligere Schlesischer Bahnhof) er en jernbanestasjon i Berlin som historisk har vært kjent under flere navn.

Den ble åpnet i 1842 under navnet Frankfurter Bahnhof som vestlig endestasjon for Frankfurter Eisenbahn til Frankfurt an der Oder. I forbindelse med fusjonen mellom Frankfurter Bahn og Niederschlesisch-Märkische Eisenbahn i 1845 ble den omdøpt til Niederschlesisch-Märkischer Bahnhof. I 1852 ble jernbaneselskapet overtatt av den prøyssiske stat, og stasjonen fikk navnet Schlesischer Bahnhof

Under byggingen av Berliner Stadtbahn i 1882 ble den opprinnelige endestasjonen gjort til en gjennomgangsstasjon. Under bygningsarbeidene ble persontrafikken ledet til Ostbahnhof noen hundre meter nord for Cüstriner Platz. Samtidig ble skinnegangen til Preußische Ostbahn flyttet fra Ostbahnhof til Schlesischer Bahnhof. Etter gjenåpningen av Schlesischer Bahnhof ble den gamle Ostbahnhof stengt.

I 1950 omdøpte kommunistregimet Schlesischer Bahnhof til Ostbahnhof. I 1987 ble den så omdøpt til Hauptbahnhof. Jernbanestasjonen hadde dengang internasjonal trafikk til bl.a. Skandinavia.

I 1998 fikk den navnet Berlin Ostbahnhof.

Jernbanestasjonen er en av de viktigste i det østlige Berlin. Den har ni spor, derav fire for S-Bahn (forstadstog) og to for gjennomgangstog.

Fra 1903 fantes det nord for Schlesischer Bahnhof et spor kalt Wriezener Bahnsteig, som fra 1924 ble en egen stasjon kalt Wriezener Bahnhof, brukt for persontrafikk i retning Wriezen. Stasjonen ble 31. desember 1949 stengt for persontrafikk og senere bare brukt for posttrafikk.

Sydøst for stasjonen lå godsstasjonen Ostgüterbahnhof, som ble revet i 2003. Syd for Ostbahnhof ligger også den tidligere Postbahnhof, hvor stasjonshallen er bevart og brukes til utstillinger, som klubb og for konserter.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Joachim Seyppel: Schlesischer Bahnhof, Erinnerungen, Herbig Verlagsbuchhandlung, München 1998 (ISBN 3-7766-2053-6)
Vis F fjerntrafikk, R regionaltrafikk, S S-Bahn
Forrige stasjon   Deutsche Bahn   Neste stasjon
Berlin bybane
Endestasjon Den prøyssiske østbane
Berlin–Guben
Fjerntrafikk
ICE 10
Koblenz-Köln-Hannover-Berlin
Endestasjon
ICE 11
Berlin-Frankfurt-Stuttgart-München
Endestasjon
ICE 12
Berlin-Frankfurt-Basel-Zürich
ICE 75
København-Hamburg-Berlin
ICE 76
Århus-Hamburg-Berlin
Regionaltrafikk
RE 1
Magdeburg-Berlin-Frankfurt (Oder)
RE 2
Wismar-Berlin-Cottbus
RE 7
Dessau-Berlin
Zoologischer Garten-Schönefeld lufthavn-Wünsdorf-Waldstadt
Berlins S-bane
S3
S5
S7
Endestasjon S75
S9

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]