Berger skole (Bærum)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berger skole
LandNorge
Nedlagt2006
KommuneBærum
Beliggenhet
Kart
Berger skole
59°55′49″N 10°28′26″Ø

Berger skole er en tidligere offentlig skole på Rykkinn i Bærum. Skolen lå i et bilfritt og rolig område på den vestre delen av Rykkinn, omgitt av grøntarealer og skog. Skolen hadde sitt navn fra den nærliggende Berger gård. I 2006 ble Berger skole slått sammen med Gommerud skole til Rykkinn skole.

Berger skole sto klar til bruk for skoleåret 1974-75. Skolen var bygget etter ultramoderne prinsipper med en såkalt åpen løsning – hvilket vil si at det ikke fantes egne lukkede klasserom. I stedet var det store åpne landskap, med pultseksjoner, amfiseksjoner og flere mindre arbeidsområder. Det ble lagt vekt på moderne undervisningsmetoder, blant annet bruk av fjernsyn og video, som var i sin spede barndom på midten av 70-tallet. Skolebibliotekene, der utstyret var integrert, ble kalt mediatek. Skolens første rektor ble Grethe Stowner Krosby.

Berger skole hadde fra starten den mest kompromissløse åpne løsningen i landet. Dette førte til stor interesse, og norske og utenlandske delegasjoner med skolefolk valfartet til Berger de første årene. Det viste seg imidlertid at støy- og konsentrasjonsproblemene i åpent landskap var undervurdert. Allerede i 1975-76 ble det derfor bygget en rekke avlukker – såkalte bokser – som minner om tradisjonelle klasserom.

I 1979-80 ble Berger skole kraftig utvidet med et nytt ungdomsskolebygg, en stor svømmehall og et fritidshjem – i dag i bruk av Skolefritidsordningen (SFO). Fra skoleåret 1983-84 ble ungdomsskoletrinnene 7. til 9. klasse innført på Berger.

I 2006 gikk Berger skole sammen med naboskolen Gommerud skole, og dannet Rykkinn skole.[1] De to skolene lå bare 700 meter fra hverandre, og sammenslåingen ga en rasjonaliseringsgevinst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Svenningsen, Jens (15. juni 2011). «Bygger ny skole til 247 mill. kroner på Rykkinn» (norsk). Budstikka. Arkivert fra originalen 28. januar 2016. Besøkt 28. januar 2016.