Benedict Arnold

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Benedict Arnold
Benedict arnold illustration.jpg
Født14. januar 1741
Norwich
Død14. juni 1801 (60 år)
London
Gravlagt London
Ektefelle Peggy Shippen
Mor Hannah Arnold
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet USA
Signatur
Benedict Arnolds signatur

Benedict Arnold (født 3. januar 1740jul./ 14. januar 1741greg. i Norwich i Connecticut, død 14. juni 1801 i London) var general i den kontinentale armé under den amerikanske uavhengighetskrigen.

Han var først en fremstående general for amerikanerne, for så å skifte side til å ta en post som general for britene under krigen. Han sto bak et komplott for å overgi det amerikanske fortet ved West Point i New York, til britene, men ble avslørt før planen ble gjennomført. Arnold hadde fremstått som en helt tidligere i krigen ved Fort Ticonderoga i 1775 og i slaget ved Saratoga i 1777. Arnold var sterkt i mot å danne en allianse med Frankrike da han hadde opplevd et bittert nederlag i krigen mot franskmenn og indianere (1754–1763).

Han var skuffet over den kontinentale kongressen og militæret, var under økende personlig gjeld og stod overfor korrupsjonsanklager fra de sivile myndighetene i Pennsylvania. Arnold var også under press hjemme fra sin unge andre kone, en britisk lojalist. Han la sin plan i 1780. Dersom den lyktes, ville britiske styrker kontrollere Hudson-dalen og dele de tretten koloniene i to. Komplottet ble oppdaget, men Arnold klarte å flykte til de britiske styrkene i New York hvor han ble belønnet med tittelen brigadegeneral i British Army sammen med en redusert belønning på £6000. I USA er Arnolds navn den dag i dag synonymt med forræderi.