Beckton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Beckton
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktNewham
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Ytre London
PostnummerE6
Retningsnummer020
PostkodeE6
Kart
Beckton
51°30′53″N 0°04′02″Ø

Becton er et urbant område i distriktet Newham i østlige London, 12,9 kilometer øst for Charing Cross. Det er avgrenset av A13 mot nord, Barking Creek mot øst, Royal Docks mot sør og Prince Regent Lane mot vest. Området langs Prince Regent Lane er også kjent som Custom House. Området er delt inn i East Beckton, Mid Beckton, North Beckton, West Beckton og Cyprus. Det sistnevnte har fått sitt navn til minne om den britiske erobringen av Kypros i 1878, samtidig med at det første boligområdet der ble utviklet. På grunn av beliggenheten rett ved Royal Docks var området tidligere sterkt industrialisert. I henhold til folketellingen i 2011 har området en befolkning på 15 141 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Området var et ubefolket myrområde som lå langs elven Themsen fram til utviklingen av en betydelig industriell infrastruktur som ble bygget på 1800-tallet for å understøtte den voksende storbyen London. Det første anlegget av Northern Outfall Sewer i 1864, som tømte rå søppel i Themsen fram til det ble bygget søppelanlegg 25 år senere. Kloakkanlegget ble det største i landet og gir i dag tjenester til en befolkning på 3 millioner. I 1870 opprettet energiselskapet Gas, Light and Coke Company sin base i London her og som var Europas største gassverk, som forsynte London. Det ble bygget boliger i Beckton for de arbeiderne som arbeidet i gass- og kloakkanleggene. Stedsnavnet er av ny dato, det har fått navn etter direktøren for selskapet, Simon Adams Beck.[2]

Becton Gasworks var også involvert i annen industri, som produksjon av blekk, møllkuler, gjødsel og andre biprodukter av prosessen som omgjør kull til koks under produksjonen av gass. Da Storbritannia gikk over til naturgass fra Nordsjøen i 1969 ble gassverket stengt. Bygningene er bevart, og ble blant annet brukt under innspillingen av Full Metal Jacket, da malt som en vietnamesisk fabrikk. Flere andre filmer har senere blitt spilt inn der. Det er nå butikker på det meste av gassverkets eiendom. En 25 meter høy haug med giftig avfall ble i 1980-årene kapslet inn. Det ble anlagt en kunstig skibakke på den, som ble åpnet av Diana, prinsesse av Wales under navnet Beckton Alps. Bakken er ikke lenger i bruk.

Gassholdere i Beckton (2004) som var en del av det enorme Beckton Gasworks. Ved siden ligger et moderne butikksenter.

Den andre store bedriften i Beckton, kloakkrenseverket, er fortsatt i drift. Det ble grunnlagt i 1864 som en del av Joseph Bazalgettes plan for å fjerne kloakk fra Londons elver, og dermed minske antall sykdomstilfeller. Det drives nå av Thames Water, og er det største kloakkrenseverket i Storbritannia.

Mye av den andre industrien som har vært i Beckton har forsvunnet. Dette etterlot store eiendommer som stod brakk, og mange av disse har blitt utviklet som en del av Docklandsprosjektet. Det er anlagt flere boligområder og kjøpesentre i området, de fleste fra tiden etter 1982. Noen små områder med viktorianske hus har overlevd i Winsor Terrace og ved Prince Regent Lane. Disse ble opprinnelig bygget som boliger for ansatte ved gassverket. Etter andre verdenskrig ble en rekke prefabrikkerte hus satt opp, for å huse de mange som var blitt hjemløse på grunn av bombingen av London. Med unntak av husene langs Eisenhower Drive har disse husene blitt fjernet i nyere tid.

På grunn av overgangen til containerhavner i 1960-årene og utviklingen av en havn ved Tilbury ble eiendommene fra Themsen til A13 frigjort. Disse skal brukes til det nye prosjektet North Albert Dock. Det var også planer om et stort boligområde, men dette falt bort som en følge av Docklandsprosjektets planer.

Beckton DLR-stasjon er endestasjon for en av linjens grener. Det går også flere busslinjer gjennom området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Newham Ward population 2011» Arkivert 21. oktober 2016 hos Wayback Machine., Neighbourhood Statistics. Office for National Statistics.
  2. ^ «Beckton, Newham», Hidden London