Beckton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beckton
Beckton
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Newham
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Ytre London
Postkode:E6

Becton er et område i Newham i London, omkring tretten kilometer øst for Charing Cross. Det er avgrenset av A13 mot nord, Barking Creek mot øst, Royal Docks mot sør og Prince Regent Lane mot vest. Området langs Prince Regent Lane er også kjent som Custom House.

Området er delt inn i East Beckton, Mid Beckton, North Beckton, West Beckton og Cyprus. Det sistnevnte har fått sitt navn til minne om den britiske erobringen av Kypros i 1878, samtidig med at det første boligområdet der ble utviklet.

På grunn av beliggenheten rett ved Royal Docks var området tidligere sterkt industrialisert. Det hadde blant annet Europas største gassverk, som forsynte London. Området har navn etter Simon Adams Beck, som var direktør for Gas Light and Coke Company da byggingen startet i 1868. Becton Gasworks var også involvert i annen industri, som produksjon av blekk, møllkuler, gjødsel og andre biprodukter av prosessen som omgjør kull til koks under produksjonen av gass. Da Storbritannia gikk over til naturgass fra Nordsjøen i 1969 ble gassverket stengt. Bygningene er bevart, og ble blant annet brukt under innspillingen av Full Metal Jacket, da malt som en vietnamesisk fabrikk. Flere andre filmer har senere blitt spilt inn der. Det er nå butikker på det meste av gassverkets eiendom. En 25 meter høy haug med giftig avfall ble i 1980-årene kapslet inn. Det ble anlagt en kunstig skibakke på den, som ble åpnet av Diana, fyrstinne av Wales under navnet Beckton Alps. Bakken er ikke lenger i bruk.

Den andre store bedriften i Beckton, kloakkrenseverket, er fortsatt i drift. Det ble grunnlagt i 1864 som en del av Joseph Bazalgettes plan for å fjerne kloakk fra Londons elver, og dermed minske antall sykdomstilfeller. Det drives nå av Thames Water, og er det største kloakkrenseverket i Storbritannia.

Mye av den andre industrien som har vært i Beckton har forsvunnet. Dette etterlot store eiendommer som stod brakk, og mange av disse har blitt utviklet som en del av Docklandsprosjektet. Det er anlagt flere boligområder og kjøpesentre i området, de fleste fra tiden etter 1982. Noen små områder med viktorianske hus har overlevd i Winsor Terrace og ved Prince Regent Lane. Disse ble opprinnelig bygget som boliger for ansatte ved gassverket. Etter andre verdenskrig ble en rekke prefabrikkerte hus satt opp, for å huse de mange som var blitt hjemløse på grunn av bombingen av London. Med unntak av husene langs Eisenhower Drive har disse husene blitt fjernet i nyere tid.

På grunn av overgangen til containerhavner i 1960-årene og utviklingen av en havn ved Tilbury ble eiendommene fra Themsen til A13 frigjort. Disse skal brukes til det nye prosjektet North Albert Dock. Det var også planer om et stort boligområde, men dette falt bort som en følge av Docklandsprosjektets planer.

Beckton DLR-stasjon er endestasjon for en av linjens grener. Det går også flere busslinjer gjennom området.