Hopp til innhold

Docklands

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dockland sett fra Greenwich

Docklands er et område i det østlige London. Bryggene ligger øst for City of London og hovedsakelig nord for elven Themsen.[1] Havneanlegget, eller dokkene, navnet viser til var tidligere en del av London havn, strekker seg fra Tower Bridge til Woolwich,[1] og består av deler av bydelene Southwark, Tower Hamlets og Newham. Det meste av området er nå brukt til annen kommersiell virksomhet og til boligområder. Londons nyeste flyplass, London City lufthavn, ble anlagt her i 1987. Navnet ble først brukt i 1971 i en rapport fra regjeringen om planer for utvikling av området, og har siden blitt tatt i bruk som et halvoffisielt navn. Fotballklubben Millwall holder til i denne delen av byen.

Området har gått fra å være verdens største haveområde (i den britiske kolonitiden) til å være et fraflyttet, øde industriområde, for dermed å gjenoppstå som et av Storbritannias dyreste tomteområder.Havneanleggene fikk nedgang i tiden etter den andre verdenskrig, men på 1980-tallet begynte regenereringen. De fleste lagerhusene og bryggene har blitt revet eller blitt ombygget til leiligheter, og på Isle of Dogs har finanssenteret Canary Wharf blitt opprettet.[1]

Havneanleggene

[rediger | rediger kilde]
London City lufthavn

De havneanleggene som ligger innenfor Docklands er fra vest mot øst:

De områdene som regnes med er i hovedsak de som ble forvaltet av London havnevesen. Det lå enda et stort offentlig havneanlegg ved Tilbury, men dette regnes ikke som en del av Docklands. Noen havneanlegg langs nedre del av Themsen er fortsatt aktive havner, og disse regnes heller ikke med.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c «Docklands», London Visitor's Guide

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • d'Arcy, Kevin (2012): London's 2nd City: Creating Canary Wharf, Rajah Books

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]

(en) London Docklands – kategori av bilder, video eller lyd på Commons