Beau Brummell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Beau Brummell
BrummellEngrvFrmMiniature.jpg
FødtGeorge Bryan Brummell
7. juni 1778[1][2]
London
Død30. mars 1840 (61 år)
Caen
Utdannet ved Eton College, Oriel College
Beskjeftigelse Cricketspiller
Nasjonalitet Det forente kongerike Storbritannia og Irland

Bryan Beau Brummell (født 7. juni 1778, død 30. mars 1840) var en ikonisk figur i regenttidens England som dandy og venn av kronprinsen, den senere kong Georg IV. Han etablerte moter for menn, og avviste de overdrevne utsmykkede og fargerike klesmoten fra rokokko-perioden til fordel for mer avmålte og skreddersydde klær.

Brummell og herremote[rediger | rediger kilde]

Fra slutten av 1700-tallet hadde herremote i de høyere sirkler i Europa vært dominert av rokokko-stilen med fargerike og gjerne omfangsrike klær i dyre stoffer, store pudrete parykker, kniplingsmasjetter og hvit sminke, ofte med påmalt skjønnhetsflekk, også for menn. Med empire-stilen som vokste fram etter den franske revolusjon dukket det etter hvert også opp en mer avmålt herremote. I England slo denne stilen imidlertid ikke gjennom med en gang.

Brummell var den som innførte en mer rafinert herredrakt i britisk mote. Antrekket var basert på ensfargede mørke jakker, matchende bukser i full lengde, istedenfor knebukser og lange strømper. Brummell var også opptatt av renhet og antrekket fordewet en plettfri skjorte med krave og en kunstferdig knyttet kravatt (forløperen til det moderne slipset).[3] I middagsselskapene Brummell arrangerte forlangte han nærmest en uniform for herrer med svarte eller ensfarget mørke bukse og jakke i enkelt snitt, hvit vest og skjorte og sorte sko eller ettersittende skaftestøvler. På grunn av sitt vennskap med prinsregent Georg ble denne til dette antrekket etter hvert enerådende i adelen og la grunnlaget for viktoriatidens herremote og utgangspunktet for dagens gallaantrekk med kjole og hvitt for herrer.

Brummell perfeksjonerte den nye, strengere og mer avmålte empire-moten, og flyttet med dette senteret for herremote fra Paris til London. Han blir også kreditert for å introdusere og etablere moten som moderne menn bruker med jakke og slips.[4] Han påsto at det tok ham fem timer å kle seg, og at han anbefalte å pusse støvler med champagne.

Brummells storhetstid og fall[rediger | rediger kilde]

[5]

Et ball i Almack's, antagelig i 1815; paret til venstre antas å være Beau Brummell i dyp konversasjon med hertuginninnen av Rutland.

Tidligere var det især regenter, hoffet og adelen som hadde diktert moten, men Brummell oppnådde å bli toneangivende innen bekledning på tross av at han kom fra borgerskapet.[6] Han hadde arvet en stor pengesum og omgikk de høyere kretser i London. Som følge av et stort pengeforbruk endte han med å måtte flykte til Frankrike for å unngå gjeldsfengsel i England, og han døde av syfilis som en fattig mann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119880055
  2. ^ Brummell (the Life of Brummell, by captain Jesse), 1844, Brummell (George Bryan) était né le 7 juin 1778.
  3. ^ «A Poet of Cloth», en artikkel fra 2006 om Brummells kravatter fra Cabinet
  4. ^ Ian Kelly, Beau Brummell, the ultimate dandy, London 2005
  5. ^ Jane Austen Centre
  6. ^ Grunwald, Torsten (2014). Den Velkædte Mand. Forlaget Vandkunsten. s. 11. ISBN 978-87-76-95362-1. 


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]