Beatles Unlimited Magazine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Beatles' logo.

Beatles Unlimited Magazine (ISSN 1384-296X) var et internasjonalt, engelskspråklig Beatles-tidsskrift som ble utgitt fra Nieuwegein i Nederland.

Utgivelsen ble startet i mars 1974 av «The Beatles Work Group», som var en nyhets- og informasjonssøkende komité opprettet av «Deutch Beatles Fanclub», som var stiftet så tidlig som 10. november 1963. I begynnelsen hvar bladet titulert Beatles Unlimited. An Independant Bimonthly for the Fans of John, Paul, George and Ringo. Men fra nr. 130 i november 1996 skiftet tidsskriftet navn til Beatles Unlimited Magazine eller BU Magazine. Det fremsto det aldri som noe fanzine med lesebrev og formidling av memorabilia, men hadde et innhold preget av undersøkende journalistikk, anmeldelser, historiske artikler, intervjuer og nyhetsstoff. Foruten intervjuer, Beatlesfaglige artikler og turnéstoff har bladet en rekke faste spalter; Newsdesk, Streettalk, Ditz' Column (med presentasjon av nye Beatles- og relaterte utgivelser på CD og DVD), Booklook, Cover Corner og Dig It (med innholdsfortegnelser og kommentarer til ulike bootlegutgivelser av Beatles som gruppe og soloartister). Med sitt varierte innhold og internasjonale perspektiv utkonkurrerte BU Magazine snart det vel renommerte, britiske Beatlesbladet The Beatles Monthly Book, som opphørte 2001.

I april hvert år arrangerte BU Magazine en International Beatlesconvention.

Den engelskspråklige utgaven var den viktigste, men det kom også parallellutgaver på tysk og nederlandsk. Det pleide å komme seks nummer for året. I alt kom det 235 nummer av ’’BU Magazine’’ før det opphørte høsten 2014. Begge blader må imidlertid kunne sies i hovedsak å ha vært rettet mot spesialister og svært dedikerte Beatlesentusiaster. For samlere holdt bladet seg med en rikholdig backlist over tidligere utgivelsene, og spesialdesignede permer (binders) i blått og rødt med «Beatles unlimited» preget i gullbokstaver på ryggen. Ved opphør ble imidlertid nettsidene slettet, og bladene synes i dag kun tilgjengelig gjennom salg via eBay og andre nettbaserte salgs- og auksjonskanaler. Den gamle nettadressen, Beatles-Unlimited.com[død lenke], innholder en del filer om The Beatles, men har ingen sammenheng med det tidligere nettstedet for tidsskriftet.

Redaksjon[rediger | rediger kilde]

Bladets ansvarlige redaktør var siden navneendringen til BU Magazine i 1996 René van Haarlem, mens Tom Weel sto ansvarlig for BUs kontakt med det internasjonale korrespondentkorpset. Siden BU nr. 57 (oktober 1984) sto Erik Henning Edvardsen oppført som magasinets norske korrespondent.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Spesialutgaver[rediger | rediger kilde]

  • Koos Janssen & Erik M. Bakker: Dig it. The Beatles Bootleg Book. Volume One. Alphen aan de Rijn 1974.
  • René van Haarlem & Evert Vermeer: «Lots of Liverpool». Beatles Unlimited Special. Alphen aan de Rijn 1982.
  • De Bietels Tussen de Bollen. Beatles Unltd. BU 1-1984 [LP med intervjuer og radiokommentarer fra Beatles’ besøk i Amsterdam i 1964.]