Hopp til innhold

Parforsejakt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Parforsejakt eller parforcejakt (av fransk par Force = med vold, hets) er en type hetsjakt, en jaktform der et jaktlag av jegere jakter rødrev (i tidligere tider også andre pattedyr) fra hesteryggen og bruker et kobbel av hunder, tradisjonelt av hunderasen foxhound eller en annen hurtig støvertype som jager i flokk, til å søke opp og hetse etter rødreven til dyret blir utmattet og styrter. Som regel blir reven drept ved at hundene river den i filler, men opprinnelig var det personen med høyest rang som hadde retten til å drepe byttet, som regel med dolk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stjerneformet parforsehede ved Brandenburg (kart fra 1780)

Det er usikkert hvor og når parforsejakt oppsto, men jaktformen ble spesielt utbredt blant kongelige, adel og makteliten i Europa alt på 1500-tallet. Den økte sin betydning ytterligere på 1600- og 1700-tallet, spesielt i land som Tyskland, Østerrike, Ungarn, Frankrike og England.

Mange grunnla egne jaktslott der denne jaktformen sto sentralt. Jaktslottene var omfattet av store landområder, som med årene ble spesielt tilrettelagt for parforsejakt mange steder. Selve jaktteknikken ble også finslipt. I skogene ble det hugget ut et stjerneformet veimønster som ledet inn mot et sentrum, der selve finalen gjerne skjedde. Veiene ble bemannet av ryttere og hunder på en slik måte at dyrene de jaktet på ble drevet inn mot sentrum av stjernen. Også i Danmark var parforsejakt utbredt og populært, men jaktformen ble forbudt i Danmark-Norge alt mot slutten av 1700-tallet. I Tyskland ble den forbudt i 1934.

Denne formen for revejakt, som mange nå regner som en bestialsk blodsport, har lenge vært forbudt i store deler av den industrialiserte verden, men på De britiske øyer har sporten vært vanskelig å få en slutt på, til tross for massiv kritikk, både nasjonalt og internasjonalt. Sporten utviklet seg til å bli en formidabel sosial begivenhet innen britisk adel, som har hatt makt nok til å holde den gående helt inn i våre dager. Den 18. november 2004 ble imidlertid parforsejakt også forbudt ved lov i England og Wales, med virkning fra februar 2005.

En rekke former for moderne hestesport har sitt utspring i parforsejakt, for eksempel steeplechase (hinderløp), sprangridning og dressurridning. Dette kan man blant annet se av «uniformene» rytterne bruker under slike konkurranser. Disse stammer fra parforsejaktmiljøet. I Danmark går også den såkalte hubertusjakten av stabelen hvert år, som et slags symbolsk minneløp etter fordums parforsejakt.

Se også[rediger | rediger kilde]