Basiliscus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Basiliscus
Stripebasilisk (Basiliscus vittatus)
Stripebasilisk (Basiliscus vittatus)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Basiliscus
Laurenti, 1768
Norsk(e) navn: Ekte basilisker, basiliskslekten
Hører til: basilisker,
skjellkrypdyr,
krypdyr
Antall arter: 4
Habitat: Langs vassdrag i jungel og regnskog
Utbredelse: Mexico, Mellom-Amerika, nordlige deler av Sør-Amerika
Arter:
Grønn basilisk (Basiliscus plumifrons) i vill tilstand i Costa Rica
Stripebasilisk (Basiliscus vittatus). Trolig en ung hann som ennå ikke har utviklet kam, men med tydelige striper som er sterkere hos hanner enn hunner.
Se også: Basilisk, et fabeldyr, og Flavius Basiliscus, østromersk keiser

Basiliscus er en slekt øgler som inkluderer vanlig basilisk og hjelmbasilisk.

Bygning og utseende[rediger | rediger kilde]

De ekte basiliskene er relativt lange og slanke øgler som blir 70 til 75 cm som voksne, med en kroppsvekt på rundt 80 gram. Basilisker vokser raskt som unge og mer ujevnt som voksne. Halen bærer et karakteristisk seil, særlig hos hannene, og de forskjellige artene har gjerne mer eller mindre velutviklede seil, både på ryggen og hodet. Tilsvarende seil er kjent fra nå utdødde krypdyr som Dimetrodon og Spinosaurus.

Basiliskene er brune til grønne av farge, med mer blålige tegninger langs ryggen og distinkt gul iris. Huden felles flekkvis.

«Jesusøglen»[rediger | rediger kilde]

Vanlig basilisk (Basiliscus bailiscus), også kalt hjelmbasilisk eller jesusøgle

De ekte basiliskene er raske dyr. Når de skal løpe fort, reiser de seg på bakbeina og løper, med forbeina inntil kroppen. De oppnår en hastighet på 1,5 meter i sekundet, fort nok til at de er i stand til å få fraspark mot vannflaten, og kan derved «løpe på vannet» over kortere avstander, ca. 4 – 5 meter. Ut over dette vil de synke ned i vannet og svømme videre (de er også utmerkede svømmere). Hudfliker mellom tærne på bakbeina skaper luftbobler de kan trå på når de løper på vannet. Denne egenskapen har gitt dem navnet «jesusøgle».

Levested[rediger | rediger kilde]

De ekte basiliskene finnes over mesteparten av Latin-Amerika der det finnes elver og bekker, fra Mexico til Ecuador. Slekten er svært tilpasningsdyktig og rømte dyr har etablert ville bestander blant annet i Florida, hvor de graver seg ned i løvhauger for å holde varmen om vinteren.

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Slekten Basiliscus

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]