Bartskjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fatet som frisører bruker som skilt, har sin opprinnelse i bartskjærerens blankpolerte bekner og kar som ble brukt ved årelating. I noen land er det også «barberstolper» med rød og hvite bånd som symbol på blod og bandasjering.

Bartskjær (eller bartskjærer, fra tysk Bartscherer)[1], seinere også kalt badskjær[2], er en historiske yrkesbetegnelse for en person som drev som barberer og lege, særlig kirurg. I middelalderen i Europa og fram til 1800-tallet var det frisører og badere som sørget for kroppspleie og medisinsk hjelp, det vil si alt fra hårklipp til årelating, sårbehandling og amputasjoner. Tilsvarende sårleger i militæret ble kalt feltskjær.[3]

Historikk[rediger | rediger kilde]

Der Bader fra Jost Ammans Ständebuch, en tysk «yrkesoversikt» fra 1568. «Baderen» arbeidet med kroppspleie, på tresnittet utfører han kopping i et badehus.
Feldscher, tysk for feltskjær eller militær kirurg og sanitetssoldat, i arbeid ved «ambulansen» under slaget om Wœrth i den fransk-prøyssiske krigen i 1870.

Faget ble regnet som et håndverk, og i Bergen eksisterte det et eget laug for bartskjærer. I Danmark nevnes en bartskjær første gang i 1363.[4] Bartskjærerne drev blant annet med årelating ved hjelp av kniv eller blodigler. De kunne også utføre kopping, behandle sår, beinbrudd og lesjoner og lage plastre og salver.[4] Bartskjærerne hadde begrenset med medisinske kunnskaper – og utover på 1600-tallet ble det vanligere at utdannede leger hadde kontroll med virksomheten. Den første professoren i kirurgi i København hadde bakgrunn som bartskjærer. Rundt år 1800 opphørte i stor grad bartskjærernes utøvelse av kirurgi.

Betegnelser[rediger | rediger kilde]

Etterfølgerne i faget på 1800-tallet kalte seg for barberere (i entall barberer eller barber).[5][6] Formen badskjær skyldes at badstumenn utøvde legevirksomhet. Ved badehus og ombord på båter kunne det være «badere» som skulle betjene alle med barbering og hårklipp og eventuelt hjelpe de syke.[2]

Betegnelsen feltskjær kommer av at mange bartskjærere hadde militære oppgaver eller bakgrunn, enten fra hæren eller flåten,[4] og deres funksjon i krig var som feltskjærere – de foretok amputasjoner.

Den engelske betegnelsen er gjerne barber surgeon.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Norsk historisk leksikon, Cappelen, 1974
  • Gamle danske håndverk, 1971

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]