Bartonella

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bartonella er en gram-negativ bakterie. Minst 25 former for bartonellabakterier er nå kjent, hvor minst 12 til 14 er antatt å kunne gi sykdom hos mennesker. Frem til 1992 var kun to bartonellabakterier kjent for å kunne gi sykdom hos mennesker.

Smitte[rediger | rediger kilde]

Bartonella henselae er også kjent som katteklorfeber (cat scratch disease) og kan smitte fra katter til mennesker.

Bartonella quintana er også kjent som skyttergravsfeber, og tok trolig liv av over 1 million soldater i Europa under første verdenskrig og kan smitte ved menneskelus.

Også i deler av Norge er det de senere år blitt påvist Bartonella schoenbuchensis i hjortelus. Det er meldt om kløende utslett etter at mennesker er bitt av hjortelusflue som typisk varer ti til fjorten dager eller i verste fall ett år.[1]

De senere år har det imidlertid forskere blitt klar over at 12 til 14 typer Bartonella kan gi sykdom hos mennesker. Ulike typer Bartonella er påvist også i flått og blodsugende insekter i utlandet.[2] Om det finnes Bartonellabakterier i flere norske flått og insekter og om den i så fall eventuelt kan smitte mennesker er ukjent og ikke påvist.

Diagnose[rediger | rediger kilde]

Diagnose kan være vanskelig av flere årsaker. Det er typisk kun i bruk serologitester for to typer Bartonella, henselae og quintana. Ifølge Professor Breitschwerdt er det mange tilfeller av falske negative serologitester.[3] For å fange opp flere typer Bartonella samt øke sensitiviteten har Professor Breitschwerdt jobbet med å utvikle optimale dyrkingsmedium for Bartonella bakterier. PCR er også tatt i bruk ved enkelte laboratorier.

Enkelte studier tyder på at Bartonella muligens kan feil diagnostiseres både som Borrelia burgdorferi (Lyme disease) og Multippel sklerose (MS).[4] Mer forskning er nødvendig for å avklare i hvilken grad ulike former for Bartonella kan skape sykdom hos mennesker.

Behandling[rediger | rediger kilde]

Standard anbefalt behandling er 10 til 14 dager med doxyciline. Til personer med svekket immunforsvar kan derimot flere måneder med kombinasjonsantibiotikabehandling være nødvendig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]