Bartolomeus Rummelhoff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Bartolomeus Rummelhoff (født 1758 i Odalen, død 1839 i Østre Moland) er kjent som generalveimester i Kristiansands stift (bispedømme) fra 1790. Den gang var det de nåværende fylkene Agder og Rogaland.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Rummelhoff gikk syv år på Krigsakademiet i København. I 1782 ble han løytnant og samtidig konduktør i det danske veikorps. I 1790 ble han utnevnt til kaptein, og fikk senere tittel som major. Dette var grunnlaget for stillingen som generalveimester i Kristiansand, og han gjorde ingen tjeneste som offiser etter 1790.

Vestlandske hovedvei[rediger | rediger kilde]

Han fikk ansvaret for å bygge sammenhengende kjørevei fra Frierfjorden til Stavanger. Veien gikk dels under navnet Vestlandske hovedvei, dels Postveien. Veien ble bygd fra år 1790 og utover, under Rummelhoffs ledelse, og var i 1805 ferdig fra Telemark grense til Kristiansand. Veien ble anlagt som kjørevei for embetsmennenes reiser fra by til by, mens bøndene på sine reiser fra byene mot innlandet også i fremtiden måtte klare seg med rideveier, etter Rummelhoffs mening. Det var Rummelhoffs forslag som fikk kongen til å innføre skatt istedenfor pliktarbeid for å gjennomføre veibyggingen. Han fikk også myndighetene til å øke bevilgningene til veibygging.

Vestlandske hovedvei fikk på 1900-tallet navnet Sørlandske hovedvei, og deler av veitraseen har like til vår tid vært europavei E18.

Død[rediger | rediger kilde]

Bartolomeus Rummelhoff eide en gård på Tveide i Østre Moland nord for Arendal, der han døde i 1839.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Jens Vevstad: Aust-Agder fylke gjennom 100 år, 1837–1937 (Arendal 1941), kapittel «Vegstellet».
  • Johannes B. Irgens: Omkring Vestlandske Hovedveg. Utgitt av Historielaget for Dypvåg, Holt og Tvedestrand. 1978.