Hopp til innhold

Barnedag

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Barnedag eller barnemesse (av lat. Innocentum festum martyris) feires den 28. desember og er en merkedag på den norske primstaven til minne om barna som Herodes lot drepe i Betlehem for å komme Jesubarnet til livs. Primstavmerket et lite kors eller (av og til) et sverd.

Dagen er også en festdag for barna, som kunne gå på besøk til hverandre og ha det moro på de voksnes bekostning. Ifølge norsk folketradisjon vil været på denne dagen avspeile vært kommende sommer. Barnedagen hørte også ifølge folketradisjonen med til årets «uheldige dager», dager da man ikke måtte foreta seg noe viktig. Barnedagen, som ikke må forveksles med FNs barnedag, er trolig opphavet til våre tiders juletrefesttradisjoner.

Andre betydninger[rediger | rediger kilde]

I Norge blir Den internasjonale barnedagen markert første mandag i oktober, mens FN feirer dagen 20. november.[1] Barnas dag er kallenavn på ulike temadager og arrangementer for barn.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Internasjonal barnedag feires i Norge». FN-sambandet. Arkivert fra originalen 1. november 2012. Besøkt 20. november 2012.