Bamburgh Castle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°36′39,715″N 1°42′38,182″V

Bamburgh Castle
Bamburgh 2006 closeup.jpg
Historiske fakta
Eierbritonere
Posisjon

Bamburgh Castle
55°36′34″N 1°42′40″V
Bamburgh Castle

Bamburgh Castle et slott ved kysten i Bamburgh i Northumberland, England.

Det er bygget på en basaltklippe, og er først nevnt i 547 som sete for kong Ida av Bernicia. Hans barnebarn Ethelfrith gav det videre til sin kone Bebba, og det er fra henne navnet Bamburgh kommer, via den tidlige formen Bebbanburgh. Det opprinnelige slottet ble ødelagt av vikinger i 993.

Normannerne bygde en ny borg på samme sted. Denne utgjør kjernen i dagens slott. Henrik II bygde antagelig hovedbygningen. I 1095 tok Vilhelm II det etter en beleiring, etter at dets eier, Robert de Mowbray, jarl av Northumberland hadde støttet et opprør mot kongen. Jarlen ble tatt til fange før slottet falt, og hans kone fortsatte forsvaret, men overgav slottet da kongen truet med å blinde hennes mann.

Landsbyen Bamburgh med slottet i bakgrunnen

Slottet ble så monarkens eiendom, og en viktig utpost mot grensen til Skottland. Skotske raidere angrep det en rekke ganger. I 1464, under rosekrigene, ble Bamburgh det første slottet i England som falt etter bruk av artilleri, da Richard Neville, 16. jarl av Warwick tok det etter en ni måneder lang beleiring.

Etter rosekrigene ble slottet liggende i ruiner, inntil det ble restaurert i 17. og 18. århundre. Restaureringen ble til slutt fullførst av den viktorianske industrimagnaten William Armstrong.

Under andre verdenskrig fikk korvetten HMS «Bamborough Castle» navn etter slottet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]