Balderbrå

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Balderbrå
Balderbrå
Vitenskapelig(e)
navn
:
Tripleurospermum inodorum
(L.) Sch.Bip.
Norsk(e) navn: balderbrå
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Asterales
Familie: kurvplantefamilien
Underfamilie: Asteroideae
Tribus: Anthemideae
Slekt: balderbråslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia og Nord-Afrika

Balderbrå er en kurvplantefamilie som har kurver med hvite tungekroner og gule rørkroner. Kurvene ligner på de hos prestekrage, men balderbråplantenes bladverk er ganske annerledes enn hos prestekrage: mens prestekrage har hele, taggete blader har balderbrå svært oppdelte blader med trådsmale bladfliker. I tillegg er voksestedene for disse to artene ganske forskjellig: prestekrage vokser på tørr bakker, veikanter og slåttemark, mens balderbrå er et åkerugras som også kan finnes i veikanter, men da som regel fuktigere.

Navnet balderbrå er gammelt og betyr «Balders øyenbryn». Planten er nevnt i Gylvaginning i Den yngre Edda, der den sammenlignes med Balders skjønnhet: "Balder er Odins sønn, og ham er det mye godt å si om; han er den beste og ham roser alle. Han er så fager av utseende og så lys at det lyser av ham; ja, en blomst er så hvit at den sammenlignes med øyenbrynene (norrønt brár) til Balder (Balder-brå). Den er den hviteste av alle urter, og herav kan du skjønne hvor fager han er på både hår og kropp."

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.