Bacardi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bacardi
Bacardi-logo-600x348.png
DSC 0494wc.jpg
Org.formLimited Company
BransjeDrikkevareindustri
Etablert1862
Eierandel i Aultmore distilleryRediger på Wikidata
Hovedkontor HamiltonRediger på Wikidata
LandBermuda
Grunnlegger(e)Facundo Bacardi
Antall ansatte 6 000
Nettsted Offisielt nettsted
Map
Bacardi
32°17′51″N 64°48′05″V
Bacardi-bygningen i Havanna

Bacardi er et av verdens største privateide brennevinsproduserende selskap. Selskapet selger blant annet brennevinet rom.

Selskapet ble opprettet av Don Facundo Bacardi Masso i 1862 i SantiagoCuba. I dag er hovedkvarteret til Bacardi i HamiltonBermuda, mens storparten av produksjonen foregår i Puerto Rico.

Den eldste sønnen til Don Facundo, Emilio Bacardi, ble landsforvist fra Cuba på grunn politiske konflikter, og hans eldste sønn var en cubansk uavhengighetsforkjemper i opprørstyrken. Emilios brødre Facundo og José, samt svogeren Henri Schueg, holdt seg i Cuba under krigen. Selskapet led nød, og kvinnene i familien flyktet til Kingston i Jamaica. Etter Uavhengigkrigen og den amerikanske okkupasjonen av Cuba kom drinkene «Cuba libre» og «Daiquiri-cocktail» til verden. Begge to benyttet Bacardi-rom. General Leonard Wood utnevnte i 1899 Emilio Bacardi til borgermester i Santiago.

Noen år senere begynte selskapet å ekspandere. Den spredde seg til Barcelona og New York City. Forbudstiden gjorde det slik at fabrikken i New York stengte, og amerikanske turister begynte å invadere Cuba. Emilio åpnet senere et nytt destilleri i Santiago. I Havanna ble det berømte Baccardi bygningen med art deco-stilen bygget. Bacardí bygningen ble bygget av et internasjonalt team ledet av Esteban Rodríguez Castells sammen med ingeniøren Rafael Fernández Ruenes og arkitekten José Menéndez som skisserte. Tårnet var regnet som en av de første skyskraperne i Havanna, og det var kronet med Bacardi-flygehunden (fruit bat) som også ble brukt som værhane. Granitten var importert fra Bayern og fra Norge. Bacardi-bygget er enda i god stand, og i 2001 gikk bygningen igjennom en renovering.

I 1930-årene ble det opprettet en fabrikk i Mexico by og et nytt destilleri i Puerto Rico under ledelse av Ron Bacardi. Flere rettssaker ble holdt på grunn av bruken av varemerket for rom produsert utenfor Cuba.

Under den andre verdenskrig ble selskapet ledet av Jose Pepin Bosch. Pepin grunnla Bacardi Imports i New York City.

Ludwig Mies van der Rohe tegnet i 1958 et nytt hovedkvarter for selskapet. Revolusjonen i 1959 ødela for at disse planene kunne realiseres.

Etter den cubanske revolusjonen flyktet Bacardi-selskapet til Bahamas. Fidel Castro overtok det som var igjen av Bacardi i Cuba. Det har vært veldig store motsetninger mellom Bacardi-selskapet og Castro.

I 1992 overtok Bacardi Martini & Rossi SpA, den italienske produsenten av Martini vermut og musserende vin.

Arechabala og Bacardi har hatt diverse konflikter med rettigheter. Den cubanske regjeringen eier rettighetene til navnet, Havana Club som også er registrert i USA, men har ikke hatt mulighet til å bruke dette på grunn av handelsboikotten som har vart siden 1962. Bacardi har ikke brydd seg om dette og Bacardi-Martini har dermed solgt sin egen versjon av Havana Club mellom 1995 og 1996 i USA. Pernod saksøkte dem for å bryte varemerkeloven til en rettsinstans i New York. Det ble enigheter mellom Bacardi og Arechabalas i 1997.

I 2004 kjøpte Bacardi merket Grey Goose, som er en fransk vodka, fra Sidney Frank for 2 milliarder USD. Omtale av Sidney Frank sitt salg av varemerket til Bacardi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]