Ayr katedral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ayr katedral
Cathedral Church of Saint Margaret
OmrådeSouth Ayrshire (region i Skottland)
Ayr
Skottland
PlasseringAyr
BispedømmeGalloway bispedømme
Byggeår1836
Endringer1999-2000
Viet tilSt. Margaret av Skottland
Arkitektur
PeriodeNygotikk
Kirkerommet
Plasser500
Beliggenhet
Kart
Ayr katedral
55°27′53″N 4°37′36″V
Ayr katedral på Commons

Ayr katedral, fullt engelsk navn: Cathedral Church of Saint Margaret, tidligere bare Church of Saint Margaret, er den katolske katedralen i Ayr og bispesetet for Galloway bispedømme innen Saint Andrews og Edinburgh erkebispedømme. Kirken ble innviet som katedral så sent som i 2007, og er slik den nyeste katolske katedralen i Storbritannia etter at den tidligere katedralen Good Shepherd Cathedral i Ayr ble stengt

Katedralen har adresse Cathedral House. 27 John Street.[1]

Katedralen er i nygotisk stil og er viet til St. Margaret av Skottland[2] og ble åpnet i 1827.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Da den katolske kirkes hierarki ble gjenopprettet i 1878, besto Galloway bispedømme av South Ayrshire, Dumfriesshire, Kirkcudbrightshire og Wigtownshire. St Andrew’s katedral i Dumfries ble da valgt som bispesete. I 1947 opprettet den apostoliske konstitusjonen, Dominici Gregis Glasgow kirkeprovins ved å etablere Motherwell bispedømme og Paisley bispedømme som to nye suffraganbispedømmer. Det samme dokumentet knyttet også ti sogn i det nordlige Ayrshire til Galloway bispedømme. Denne endringen førte til at Dumfries ikke lenger ble det naturlige sentrum i bispedømmet sett under ett, og dette overbeviste den daværende biskop Joseph McGee at bispesetet burde flyttes til Ayr, hvor han ville bli mer tilgjengelig for sine folk. Etter at katedralen i Dumfries ble ødelagt av brann 10. mai 1961, sendte biskop McGee en anmodning til pave Johannes XXIII om tillatelse til å opprette en katedral i byen Ayr, og å bruke Good Shepherd-kirken til dette formålet fram til det kunne bygges en ny katedral. Tillatelse til dette ble gitt 12. mars 1962 i et dekret fra Den romerske kurie. I de følgende årene ble imidlertid forutsetningene for en ny katedral endret og det ble ikke bygget noen ny katedral.

Imidlertid oppsto det etter hvert alvorlige bygningsmessige problemer med Good Shepherd-bygningen med vedvarende vanngjennomtrengning. Mer alvorlig var det at færre oppsøkte katedralen, noe som viste seg å være vedvarende. I september 2001 kom biskop Maurice Taylor til den konklusjon at Good Shepherd ikke lenger var anvendelig som katedral, og anmodet Den hellige stol om å flytte katedralen til Church of Saint Margaret i Ayr, slik at denne ble det nye bispesete. Siden biskop Taylor på dette tidspunktet snart skulle gå av med pensjon, blle det bestemt at saken skulle utstå slik at den nye biskopen skulle kunne forholde seg til saken. Biskop John Cunningham kom til samme konklusjon som sin forgjenger og anmodet da pave Benedikt XVI om å flytte fra Good Shepherd til St Margaret’s. Biskopen fikk et positivt svar på dette og dagens katedral har hatt denne funksjonen siden 2007.[4]

Glassmalerier[rediger | rediger kilde]

Da planer ble lagt om rehabilitering av St Margaret’s Church på slutten av 1990-tallet, ble det bestemt at de nye glassmaleriene skulle ha et symbolistisk og moderne uttrykk (i stedet for billedlig og tradisjonelt) slik at de kunne bli en arv fra vår tid til fremtiden.

Vinduene i midtskipet[rediger | rediger kilde]

I det øynefallende vinduene i midtskipet er det to sentrale kristne tema: «Gudommelig lys» og «Livets vann». Dette siste henspiller også på at Ayr har vært knyttet til vann for fiske og handel.

Vinduene i sidekapellene[rediger | rediger kilde]

Vinduene i sidekapellene er nærmere de viktorianske vinduene på bygningens østside, og har derfor et sterkere fargeuttrykk. Den rubinrøde fargen i Jesu Hellige Hjerte-kapellet og den blå fargen i Vår Frue-kapellet danner en forbindelse med fargene i de moderne glassmaleriene og de nygotiske glassmaleriene i koret og i tverrskipene.

Korsveien[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]