Avanguardia Nazionale

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emblemet til Avanguardia Nazionale var inspirert av NSDAP. Hakekorset var erstattet av odelsrunen.

Avanguardia Nazionale (italiensk for «avantgarde») var en utenomparlamentarisk og nyfascistisk organisasjon som, under ledelse av Stefano Delle Chiaie, ble grunnlagt i 1960 av utbrytere fra det fascistiske partiet Movimento Sociale Italiano. Organisasjonen forkastet partiets parlamentariske arbeide, og arbeidet utenfor det politiske systemet for å undergrave demokratiet og gjeninnføre den fascistiske totalitære stat.

Organisasjonens medlemmer ble ofte betegnet som terrorister, og det ble hevdet at Della Chiaie var involvert i produksjon av bomber i Spania. Della Chiaie var også en nær venn av Licio Gelli, som var stormester i Propaganda Due. Organisasjonen hadde tette forbindelser til Ordine Nuovo og andre ekstremistiske grupper. Et kjent medlem var Vincenzo Vinciguerra som i 1984 ble dømt til livsvarig fengsel for bilbomben i Piteano, Venezia, i 1972.

En gruppe med samme navn ble grunnlagt i 1970 av Adriano Tilgher. Bevegelsen ble forbudt av den italienske regjeringen, som betraktet den som et forsøk på å gjenopprette Benito Mussolinis nasjonale fascistparti.

Et medlem av bevegelsen, Mario Ricci, deltok i 1978 i drapet på den baskiske separatistorganisasjonen ETAs leder José Miguel Beñaran Ordeñana. Ordeñana hadde på sin side deltatt i attentatet mot Luis Carrero Blanco, Francos statsminister, i 1973.

En nyfascistisk månedlig publikasjon kalt Avantgardia, som utgis av Comunità Politica di Avanguardia, hevder å være det offisielle organet til Avanguardia Nazionale, selv om organisasjonen fortsatt er forbudt i Italia.