Auxis thazard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Auxis thazard
Auxis thazard
Vitenskapelig(e)
navn
:
Auxis thazard
Lacépède, 1800
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Ryggstrengdyr
Klasse: Beinfisker
Orden: Piggfinnefisker
Familie: Makrellfamilien
Slekt: Auxis
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: epipelagisk både i kystfarvann og åpent hav
Utbredelse: kosmopolitisk i varme hav

Auxis thazard er en fisk i makrellfamilien. Før 1960 ble dette artsnavnet brukt i en videre betydning, men auxid (A. rochei) er nå skilt ut som en egen art.

Ryggfinnene sitter langt fra hverandre, og den minner mye om en rund makrell. Den har et panser av store skjell på forkroppen, og bak på ryggen har den femten, eller flere, smale og bølgeformede svarte striper. Stripene er skråstilte, eller nesten horisontale. Brystfinnene er korte, men lengre enn hos A. rochei; de rekker forbi en tenkt vertikal linje fra forkanten av det skjelløse området over panseret. Maksimal lengde er 58 cm, men vanlig lengde er 25–40 cm.

Auxis thazard er en stimfisk som lever pelagisk i de øvre vannlagene både i kystfarvann og ute på det åpne havet. Den jakter på mindre fisker, krepsdyr og blekksprut. Kannibalisme er vanlig. Selv er den bytte for store størjer, haier, barracudaer og seilfisker.

Auxid er utbredt over hele verden i tropiske og subtropiske hav inkludert Middelhavet. Det er likevel få dokumenterte funn fra Atlanterhavet. Bestanden i det østlige Stillehavet blir regnet som en egen underart Auxis thazard brachydorax.

I kommersielt fiske skilles det ikke mellom denne arten og den svært like Auxis rochei. En antar likevel at nesten all Auxis som fiskes i Det indiske hav og Stillehavet er Auxis thazard. På begynnelsen av 1980-tallet lå årlig fangst i Japan, Filippinene og Maldivene på omtrent 100 000 tonn.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]