Hopp til innhold

Auxid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Auxid
Nomenklatur
Auxis rochei
(Risso, 1810)
Populærnavn
auxid
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeRyggstrengdyr
KlasseBeinfisker
OrdenPiggfinnefisker
FamilieMakrellfamilien
SlektAuxis
Miljøvern
IUCNs rødliste:
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig

Økologi
Habitat: epipelagisk både i kystfarvann og åpent hav
Utbredelse: kosmopolitisk i varme hav

Auxid er en fisk i makrellfamilien. Den er en sjelden gjest i norske farvann.

Den skiller seg fra de andre størjeartene i nordeuropeiske farvann ved at ryggfinnene sitter langt fra hverandre, og den minner mye om en rund makrell. Den har et panser av store skjell på forkroppen, og bak på ryggen har den femten, eller flere, brede svarte striper. Stripene er nesten vertikale. Brystfinnene er korte og de rekker ikke bak til en tenkt vertikal linje fra forkanten av det skjelløse området over panseret. Maksimal lengde er 50 cm, men vanlig lengde er opptil 35 cm.

Arten er en stimfisk som lever pelagisk i de øvre vannlagene både i kystfarvann og ute på det åpne havet. Den jakter på mindre fisker, krepsdyr og blekksprut. Kannibalisme er vanlig. Selv er den bytte for store størjer, haier, barracudaer og seilfisker.

Auxid er utbredt over hele verden i tropiske og subtropiske hav inkludert Middelhavet og Svartehavet. Bestanden i det østlige Stillehavet blir regnet som en egen underart Auxis rochei eudorax.

I kommersielt fiske skilles det ikke mellom denne arten og den svært like Auxis thazard. En antar likevel at nesten all Auxis som fiskes i Atlanterhavet og Middelhavet er Auxis rochei. Estimert årlig fangst i dette området varierer mellom 12 000 tonn i 1990 til 2 600 tonn i 1999.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]