Hopp til innhold

Austronesiske språk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Austronesisk»)
Austronesiske språk
Antall brukere300 000 000
Lingvistisk
klassifikasjon
Språkfamilie
Videre inndeling
InndelingRukai
Tsouisk
Puyuma
Nordvestformosisk
Vestlige vidder
Atayalisk
Østformosisk
Bunun
Paiwan
Malayopolynesisk
UrspråkUraustronesisk
Språkkoder
ISO 639-2map
ISO 639-5map
Glottologaust1307

Portal: Språk

Austronesiske språk (fra gresk for 'sørlig øy') er en språkfamilie med kjerneområde på øyene i Sørøst-Asia og Stillehavet, og enkelte brukere på det kontinentale Asia. Gassisk, som tales på Madagaskar, er det eneste eksemplet utenfor dette området.

Austronesisk har ti primærundergrupper. Av disse finnes ni på Taiwan og omkringliggende øyer; de kalles de formosiske språk, og er ikke i slekt med kinesisk. Den siste gruppen er stamspråk for alle de andre språkene i familien, de malayopolynesisiske språkene. Disse deles inn i to grupper, de vestlige og sentral-østlige malayopolynesiske språkene. De vestlige tales av omkring 300 millioner mennesker, og de sentral-østlige av omkring én million.

Med 1244 språk (registrert hos Ethnologue), og en utbredning fra Madagaskar til Påskeøya er det en av de største språkfamiliene i verden både i utbredning og antall språk.

Språkforskning og arkeologi har vist at språkene opprinnelig oppsto i det sørøstlige Kina, og så spredde seg til Taiwan.

Det er uenighet blant lingvister om thai-språkene skal plasseres i en utvidet definisjon av den austronesiske familie, eller om de bør innlemmes i de sinotibetanske språkene. Andre har forsøkt å vise et slektskap mellom austronesiske og de austroasiatiske språkene. Ingen av teoriene har oppnådd bred anerkjennelse.

De malayopolynesiske språkene uttrykker normalt flertallsform ved gjentagelse av hele eller deler av et ord (reduplikasjon). Alle de austronesiske språkene har sterk tendens til gjentagelse av lyder. De fleste har ikke sammensetninger av tre eller flere påfølgende konsonanter. Antall vokaler er normalt lavt; de fleste har fem vokallyder.

Språk[rediger | rediger kilde]

Noen av språkene som tilhører den austronesiske språkfamilien er:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]