Austad stavkirke (Bygland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portalplanker fra Austad stavkirke i Oldsaksamlingen

Austad stavkirke var en stavkirke ved gården Austad søndre (gnr. 14), der Austad gamle kirkegård[1] fortsatt ligger. Stavkirken antas å ha blitt oppført rundt 1200.[2] «ecclesia de Audestar» er omtalt[3] i de pavelige nuntiers regnskapsbøker (1327), men prest for kirken er ikke omtalt i middelalderen. Likevel vil en lokal tradisjon ha det til at det var prestegård på Breiland, 3–400 meter sørøst for kirkegården.[2] I en besiktigelsesrapport fra 1628 er kirken skildret som sterkt forfallen,[4] og i 1666 er det snakk om at den bør ombygges. Stavkirken skal ha blitt erstattet med en liten langkirke i tømmer i 1668[2] Denne ble revet,[5] og dagens kirke ble oppført lenger nordvest og på den andre siden av Otra og vigslet i 1880. På den gamle kirkegården der stavkirken stod, ble det oppført et klokketårn i 1933.

Stavkirkeportal[rediger | rediger kilde]

To portalplanker fra stavkirken ble overført til tømmerkirken på 1600-tallet og senere til Oldsaksamlingen. Da skal de ha vært «i afkappet og forhugget tilstand sammenslaaede til en dør».[4] Motivene i utskjæringene er, som f.eks. på portalene fra Hylestad og Vegusdal, fra Volsungesaga. Austadportalen konsentrerer seg imidlertid om siste del av sagnkretsen og skildrer Hognes og Gunnars skjebne. Ellers har portalen ornamenter av telemarkstypen med vertikalt oppstigende dyrehode.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Setesdalswiki
  2. ^ a b c Brendalsmo, s. 50.
  3. ^ P.A. Munch, red. (1864). Pavelige Nuntiers Regnskabs- og Dagbøger, førte under Tiende-Opkrævingen i Norden 1282 –1334. Brögger & Christies Bogtrykkeri. s. 24. 
  4. ^ a b Dietrichson s. 373.
  5. ^ I 1877, ifølge Lorentz Dietrichson, mens Brendalsmo daterer rivingen til 1880, samme år som vigslingen av dagens kirke.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]