Hylestad stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hylestad stavkirke var en stavkirke i Setesdal som nå er forsvunnet. To portalplanker fra kirken er bevart og utstilt i Kulturhistorisk museum.

Portalene[rediger | rediger kilde]

Portalene med motiv fra sagnet om Sigurd Fåvnesbane sto i den gamle stavkirka som ble revet i 1664.[1] Hylestadportalene overlevde og ble i 1876 en del av Oldsaksamlingen. Kopier av portalene står i våpenhuset i Hylestad kirke. Utsnitt av Hylestadportalene har vært brukt som illustrasjon på 50-kroneseddelen og er i bruk på 1-krone (norsk mynt).

Sagnet om Sigurd Fåvnesbane er vist i medaljongrammer på høyre portalplanke. Dette er nokså vanlig i kunst fra middelalderen og er kjent fra manuskripter og malerier, spesielt dekor i engelske og franske tekster fra sent på 1100-tallet. På den venstre portalplanken glir motivene over i hverandre og minner mer om uttrykk som er kjent fra tekstilarbeider, deriblant Osebergteppet. Overstykket i den rundbuete portalen er tapt.[1]

Man regner med at portalene er laget en gang rundt 1175. Sagnet sier de kom fra Sirdal.

Arkeologiske steder og revne stavkirker[rediger | rediger kilde]

Mange stavkirker er nå tapt, men lever videre i sagn. Listen er veldig omfattende, se liste over revne stolpekirker, stavkirker og tilhørende utgravninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Middelaldersalen i Historisk Museum, Universitetets Kulturhistoriske Museer, Oldsakssamlingen (2000) ISBN 82-7181-160-6, side 9

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hauglid, Roar; Norske stavkirker – Dekor og utstyr, Dreyers Forlag 1973