Hylestad stavkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Hylestad stavkirke var en stavkirke som lå i dagens Valle kommune i Setesdal. Kirken ble revet i 1664 og er nå forsvunnet. To planker fra den gamle kirkeportalen er bevart og utstilt i Kulturhistorisk museum i Oslo. Hylestadportalen er den mest berømte av en gruppe stavkirkeportaler fra 1200-tallet. Den er dekorert med utskårne scener fra sagaen om Sigurd Fåvnesbane.

Portalen[rediger | rediger kilde]

Venstre og høyre portalplanke fra Hylestad I, den gamle stavkirka som ble revet i 1664, er trolig fra omkring 1175. Motivene er hentet fra sagnet om Sigurd Fåvnesbane. Overstykket i den rundbuete portalen er tapt. Stolpene kom til Oldsaksamlingen i Oslo i 1867 og 1876.

De to portalplankene med motiv fra sagnet om Sigurd Fåvnesbane sto i den gamle stavkirka som ble revet i 1664.[1] De utskårne portalstolpene ble bevart og kom til Universitetets oldsaksamling i Oslo i 1867 og 1876. Kopier av portalene står i våpenhuset i Hylestad kirke. Utsnitt av relieffene på Hylestadportalen har vært brukt som hovedmotiv bak på 50-kroneseddelen som ble trykt fra 1984 til 1995, og er i bruk på 1-krone-mynten.

Sagnet om dragedreperen Sigurd er vist i medaljongrammer på høyre portalplanke. Dette er nokså vanlig i kunst fra middelalderen og er kjent fra manuskripter og malerier, spesielt dekor i engelske og franske tekster fra sent på 1100-tallet. På den venstre portalplanken glir motivene over i hverandre og minner mer om uttrykk som er kjent fra tekstilarbeider, deriblant Osebergteppet. Overstykket i den rundbuete portalen er tapt.[1]

Man regner med at portalene er laget en gang rundt 1175. Sagnet sier de kom fra Sirdal.

Arkeologiske steder og revne stavkirker[rediger | rediger kilde]

Mange stavkirker er nå tapt, men lever videre i sagn. Listen er veldig omfattende, se liste over revne stolpekirker, stavkirker og tilhørende utgravninger.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Middelaldersalen i Historisk Museum, Universitetets Kulturhistoriske Museer, Oldsakssamlingen (2000) ISBN 82-7181-160-6, side 9

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hauglid, Roar; Norske stavkirker – Dekor og utstyr, Dreyers Forlag 1973