August Weismann

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
August Weismann
August Weismann.jpg
FødtFriedrich Leopold August Weismann
17. januar 1834[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Frankfurt am Main[5]Rediger på Wikidata
Død5. november 1914[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (80 år)
Freiburg im BreisgauRediger på Wikidata
Utdannet ved Georg-August-Universität GöttingenRediger på Wikidata
Doktorgrads-
veileder
Rudolf LeuckartRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Biolog, zoolog, genetiker, universitetslærer, legeRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av
10 oppføringer
Royal Society, Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina, Kungliga Vetenskapsakademien, Heidelberger Akademie der Wissenschaften (1909–), Kungliga Fysiografiska Sällskapet i Lund, Det østerrikske vitenskapsakademiet, Bayerische Akademie der Wissenschaften, Det prøyssiske vitenskapsakademiet, Accademia delle Scienze di Torino, National Academy of Sciences (1913–)Rediger på Wikidata
Utmerkelser Darwinmedaljen (1908)[6], Cothenius-Medaille (1876), Darwin–Wallace Medal (1908)[7], Bayerischer Maximiliansorden für Wissenschaft und Kunst (1894), Foreign Member of the Royal SocietyRediger på Wikidata

Friedrich Leopold August Weismann (født 17. januar 1834 i Frankfurt am Main, død 5. november 1914 i Freiburg i Breisgau) var en tysk biolog. Ernst Mayr rangerte ham som den nest mest notable evolusjonsteoriker i det 19. århundre, etter Charles Darwin.

Weismann fremsatte "kimplasmateorien" (germ plasm theory), som sier at (hos noen flercellete organismer) vil nedarving kun foregå ved kimplasma, det vil si kjønnsceller (gameter) som eggceller og sædceller. Andre celler i kroppen — somatisk celle — er ikke del av arvestoffet. Effekten er enveis: Kjønnsceller produserer somatiske celler, og flere kjønsceller; kjønnscellene er ikke påvirket av noe som de somatiske cellene lærer eller noen egenskaper som kroppen tilegner seg i livet. Genetisk informasjon kan ikke passere fra soma til germ plasma og videre til neste generasjon. Dette kalles Weismannbarrieren.

Denne ideen, hvis den stemmer, utelukker nedarving av tilegnede egenskaper som foreslått av Jean-Baptiste Lamarck, og som Charles Darwin regnet som svært sannsynlig årsak til naturlig seleksjon. Endelig bevis for dette ville faktisk bestå i at overføring av somatisk til kjønnscelle faktisk ikke virker. Weismann, som ikke kjente til kompleksiteten til moderne genetisk teori, var ikke i stand til å bevise dette.

Weismannbarrieren er ofte forvekslet med Sentrale dogme til molekylbiologi som feilaktig er hevdet å være en gjentagelse Weismanns ide av Francis Crick. Det sentrale dogme hevder faktisk at DNA lager DNA og RNA kopier i en organisme, men RNA kan ikke lage DNA. Dette har vist seg ikke å stemme. De to ideene er sammenkoblet fordi nedarving av ervervede egenskaper, hvis det forekommer, forutsetter modifikasjon av DNA i gametene, eller kjønnsceller, og en måte dette kan skje på er ved kopiering fra RNA. Men det ville være feil å anta at dette er den eneste måten, og de to ideer er ganske forskjellige, akkurat som for naturlig seleksjon og Lamarckisme ikke er i konflikt, siden naturlig seleksjon bare utgjør halvparten av Darwins evolusjonsteori, mens den andre halvdelen er genetisk endring, en mekanisme som for en stor del var et mysterium for Darwin, som ikke kjente til tilfeldig mutasjon eller dets årsaker.

På tross av disse observasjonene, ideen om Weissmanbarrieren er sentral for det som nå er den generelt aksepterte teori om evolusjon, den Moderne evolusjonssyntese. I henhold til denne teorien forekommer variasjoner fra tid til annen i individer i en populasjon på grunn av genetiske mutasjoner som forekommer i noen grad naturlig, ved å kopiere feil, men kan også forårsakes av kjemikalier kjent som mutagener eller ved ioniseringsstråling, spesielt røntgenstråling eller kosmisk stråling. Noen variasjoner er gunstigere enn andre, slik at gjennom denne indirekte prosess, hjulpet av de videre prosesser av crossing over, og assortative mating, endres genetisk struktur til en gruppe som formerer seg gradvis. Etter Weismanns syn er denne relativt tilfeldige prosessen av mutasjoner, som må foregå i gametene (eller stamceller som lager dem), den eneste årsak til forandring for naturlig seleksjon. Weismann var en av de første biologer til å avvise soft inheritance fullstendig.

Weismanns ideer ble fremsatt før gjenoppdagelsen av Gregor Mendels arbeid, og selv om Weismann var tvilende til Mendelisme, oppdaget yngre arbeidere raskt denne sammenhengen.

Weismann er svært anerkjent i dag. Ernst Mayr regnet ham for å være den viktigste utviklingstenker mellom Darwin and utviklingssyntesen around 1930-40 (Mayr 1982).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, August Weismann, biography/August-Friedrich-Leopold-Weismann
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb122842092
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, August Weismann, weismann-august
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, August Weismann, w6pc35m3
  5. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Вейсман Август, 28. sep. 2015
  6. ^ engelsk, https://docs.google.com/spreadsheets/d/1dsunM9ukGLgaW3HdG9cvJ_QKd7pWjGI0qi_fCb1ROD4/pubhtml?gid=216486814&single=true, Award winners
  7. ^ 27. des. 2018, Linnean Society of London, engelsk, The Darwin-Wallace Medal, https://www.linnean.org/the-society/medals-awards-prizes-grants/the-darwin-wallace-medal