August Frederik av Slesvig-Holsten-Gottorp

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fyrstebiskop August Frederik av Slesvig-Holsten-Gottorp i kyrass med Elefantordenen, ubekjent kunstner
August Frederik og Christines gravmæle fremstilt av Thomas Quellinus i 1705. Til venstre skimtes fyrstebiskopens våpen med blant annet den norske løve og bispehuen, til høyre gemalinnens våpen. Lübeck domkirke

August Frederik (tysk: August Friedrich von Schleswig-Holstein-Gottorf, født 6. mai 1646 i Slesvig, død 2. oktober 1705 i Eutin) var prins av den Slesvig-Holsten-Gottorpske grenen av slekten Oldenborg samt fyrstebiskop av Lübeck bispedømme.[1]

Liv[rediger | rediger kilde]

August Frederik var sønn av hertug Frederik III av Slesvig-Holsten-Gottorp og Marie Elisabeth av Sachsen. I 1656 ble han ti år gammel kodadjutor i Lübeck stift, og i 1662-64 reiste han på studieturer til Frankrike, Sveits, England og Nederlandene. Fra 1666 til sin død etterfulgte han broren Christian Albrecht som fyrstebiskop av Lübeck.[1] I farens testamente var det dessuten sikret ham en årlig inntekt på 8000 riksdaler fra Gottorp.[2] Han ble medlem av Die Fruchtbringende Gesellschaft under navnet der Auserwählte.

De store rivaliseringer mellom Gottorperne og kongen av Danmark-Norge, gikk utenom August Frederiks lille land, hvor han levde en fredelig tilværelse. Han hadde dog en svak helse, og etter å ha pådratt seg forkjølese under en jakt på Femern, døde han plutselig natten til den 2. oktober 1705. Samme dag som han døde, tok brorsønnen Christian August slottet i Eutin og dagen etter Bispegården og Domkirken i besittelse.[2] Han ble dermed Lübecks neste fyrstebiskop.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

1676 giftet han seg i Halle med Christine (1658–1698), datter av hertug August av Sachsen-Weißenfels (1614–1680). De etterlot seg ingen barn. Parets gravmæle med portrettbyster, våpen og monogrammer – fremstilt av den flamsk-danske billedhugger Thomas Quellinus – ses i Marientidenkapelle i Lübeck domkirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]