Jürgen Ovens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jürgen Ovens: Justitia, 1663-65, Museumsberg, Flensborg
Jürgen Ovens, detalje fra familieportrett, 1657-63 Eremitageslottet i St. Petersburg
Selvportrett foran staffeli, 1660-70, Eremitageslottet

Jürgen Ovens (også Jurriaen og Ofens) (født 1623 i Tønning, død 9. desember 1678 i Friedrichstadt) var en maler av den hollandske skole, som blant annet virket i Gottorp på 1600-tallet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av landmann og rådsherre Ove Broders i Tønning og Agneta Ovens. Fra 1640 var han i Nederlandene, trolig som elev hos Rembrandt, hvor han også ble påvirket av arbeider fra B. van der Helst, Lievens, Nic. Maas og Anthonis van Dyck.

Kunsterkarriere[rediger | rediger kilde]

Han ble kjent som en dyktig portrettmaler, og i 1650 brakte dette ry ham i forbindelse med hertugen av Gottorp, for hvem han malte en rekke portretter.

I anledning av Karl X Gustav av Sveriges giftemål med Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp, fulgte Ovens med til Stockholm, hvor han blant annet malte tre store bilder fra bryllupsfestlighetene. Da krigen mellom Sverige og Danmark-Norge brøt ut i 1657, flyttet han tilbake til Amsterdam hvor han malte portretter i de fornemme kretser, og fikk tildelt flere dekorative oppgaver ved utsmykningen av byens rådhus (nå Kongeslottet).

I 1663 vente han på hertug Christian Albrecht av Holstein-Gottorps oppfordring tilbake til Friedrichstadt og malte der 11 store bilder av Holsten og de nordiske rikers historie, deriblant Christian Is apoteose. Dertil kom portretter, flere av den danske kongegamilies medlemmer, allegorier og alterbilder som den berømte Den blå Madonna i Slesvig domkirke. Han malte også alterbildet i Sankt-Christophorus-kirken i Friedrichstadt, hvor han ligger begravet.

Ovens giftet seg i 1652 med den rike Maria Martens von Mehring, og etterlot seg datteren Catharina. Det lykkedes ham å samle seg en stor formue dels ved giftemål og kunsthandel, dels ved sin kunst som oppnådde høye priser. Huset hans i Friedrichsstadt ble møtested for fyrster og diplomater, og han inntok en sentral posisjon i hertugdømmene, blant annet som kunsthandler og agent for hertugen. Hans tilknytning til Danmark består primært i det politiske undersåttsforhold.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]