Attalos (hærfører)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Attalos
Født4. århundre f.Kr.Rediger på Wikidata
Død336 f.Kr.Rediger på Wikidata
Lilleasia
BeskjeftigelsePolitiker, militær Rediger på Wikidata
Nasjonalitetoldtidens Makedonia

Attalos (gresk: Άτταλος, født ca. 390 f.Kr., død 336 f.Kr.) var en hærfører og en viktig person ved hoffet til kong Filip II av Makedonia.

I 339 f.Kr. lot Attalos sin niese Kleopatra Eurydike bli gift med Filip II. Hun ble da hans syvende hustru. Våren 336 f.Kr. utpekte Filip II både Attalos og Parmenion som hærførere av den angrepsstyrke som hadde til hensikt å angripe Perserriket i Anatolia. Etter at Filip II hadde blitt myrdet og hans sønn Aleksander den store hadde blitt konge i oktober 336 f.Kr., ble etter sigende Kleopatra Eurydike og hennes to små barn myrdet.

I henhold til en kort redegjørelse av Aristoteles, senere utbrodert og forlenget av Kleitarkos og Diodorus Siculus, skal Attalos ha seksuelt angrepet en Pausanias fra Orestis som hevn for en besudlingen av en venn eller kanskje en slektning av Attalos som pussig nok også het Pausanias, noe som førte til at denne Pausanias døde. At Filip II senere ble myrdet av Pausanias fra Orestis ble forklart ved at han var opprørt over at Filip II ikke hadde straffet Attalos. Den antikke forklaringen er ikke overbevisende, og kan like gjerne være et røykteppe for andre som sto bak mordet på Filip II, eksempelvis hustruen Olympias og eventuelt hennes sønn Aleksander, som begge hadde fordeler av mordet.

På den tiden da Aleksander etterfulgte på Makedonias trone, var Attalos stasjonert sammen med Parmenion og den makedonske hæren i Anatolia. I kjølvannet av Filip IIs død er det hevdet av fiendtlige kilder at Demosthenes fra Athen skrev et brev til Attalos hvor det ble lovt athensk støtte hvis han og Parmenion gikk til krig mot Aleksander. Attalos overbrakte Demosthenes’ brev til Aleksander og erklærte sin lojalitet til kongen, men Aleksander skal uansett ha fått Attalos drept grunnet tidligere fornærmelser. Kanskje selv uten gammelt nag kan det være at Aleksander følte at Attalos var altfor ambisiøs til å kunne leve, og han hadde dessuten gode grunner til å søke hevn for drapene på Kleopatra Eurydike og hennes to barn som antagelig også Aleksander sto bak eller hadde akseptert. Det påståtte forræderiet med Athen er opplagt makedonsk propaganda for å rettferdiggjøre Aleksanders handling.

I fiksjonen[rediger | rediger kilde]

I den amerikanske filmen Alexander the Great fra 1956 med Richard Burton i rollen som Aleksander den store, ble Attalos framstilt av Stanley Baker. I Oliver Stones film Alexander fra 2004 med Colin Farrell som Aleksander, ble Attalos framstilt av Nick Dunning.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]