Atrevs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Inngangen til Atreos' gravkammer (tholos) («Atreos' skattkammer) bygget rundt 1250 f.Kr. ved Mykene.

Atrevs (gresk: Ατρεύς, Atreús, «fryktløs») var i gresk mytologi konge av Mykene, sønn av Pelops og Hippodamia og far til Agamemnon og Menelaos. Kollektivt er hans etterkommere kjent som atreidene. Atrevs og hans tvillingbror, Thyestes, ble sendt i eksil av deres far for å ha myrdet deres halvbror, Krysippos, i deres ønske om å overta tronen i Olympia. De søkte tilflukt i Mykene hvor de inntok tronen i fraværet til kong Eurysthevs som kjempet mot herakleidene. Eurysthevs hadde ment at deres herredømme skulle være midlertidig, men ble permanent på grunn av hans død i konflikten.

Atrevs avla ed om å ofre sitt beste lam til Artemis. Men da han lette etter sin flokk, oppdaget Atrevs et gyldent lam som han gav til sin kone, Airope, for å skjule det fra gudinnen. Hun gav det til sin elsker, Thyestes (bror til Atrevs), som så overbeviste Atreos om å gå med på at den som hadde lammet skulle være konge. Thyestes tok frem lammet og krevde tronen.

Han tok tilbake tronen ved å bruke råd han fikk fra Hermes. Thyestes gikk med på å gi tilbake kongedømmet da solen beveget seg bakover på himmelen, en bedrift som Zevs gjennomførte. Atreos tok tilbake tronen og sendte Thyestes i eksil.

Atrevs fikk så høre om ekteskapsbruddet til Thyestes og Airope og planla hevn. Han drepte sønnene til Thyestes og kokte dem, med unntak av hendene og føttene. Han serverte Thyestes hans egne sønner og hånet ham med hendene og føttene deres.

Et orakel rådet så Thyestes om at dersom han fikk en sønn med sin egen datter (Pelopia), ville den sønnen drepe Atreos. Thyestes gjorde dette og sønnen, Aigisthos, drepte Atrevs. Men da Aigisthos ble født, ble han forlatt av moren som skammet seg over sine handlinger. En gjeter fant spedbarnet Aigisthos og gav ham til Atrevs som oppfostret ham som sin egen sønn. Først da han ble voksen avslørte Thyestes sannheten for Aigisthos, at han både var faren og morfaren til gutten. Aigisthos drepte så Atrevs.