Ibykos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ibykos
Reggio calabria monumento ibico.jpg
Født6. århundre f.Kr.
Reggio di Calabria
Død6. århundre f.Kr.
Korint
Beskjeftigelse Skribent, lyriker

Ibykos var en gresk lyriker fra Rhegion i det sørlige Italia, han levde omkring 530 f.Kr. Ibykos var berømt særlig som erotisk skald for den glødende følelse han la inn i sine dikt. Han ble regnet blant de ni lyriske poeter i antikken.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Ibykos førte et omvandrende liv og gjestet en tid enevoldsherskeren PolykratesSamos. En del av diktene hans behandler heroisk-mytiske emner (som Stesichoros), men de fleste av diktene er erotiske[1] og lovpriser unge pikers og gutters kjærlighet. Det var særlig som pederastisk dikter at han var kjent i oldtiden.[2]

Under en ferd til Korint skal han ha blitt overfalt og slått i hjel av røvere. Deres udåd ble deretter på et underfullt vis avslørt av en flokk forbiflyvende traner; de var de eneste levende vesener som hadde bevitnet tildragelsen og var blitt anropt av Ibykos om å hevne hans død.

«Ibykos’ traner» ble til en talevending for å betegne en uforutsett oppdagelse, og fortellingen om den er blitt spredt i vide kretser ved Friedrich Schillers diktverk «Die Kraniche des Ibykus» (Ibykos' traner).

Av hans sanger som er sammenfattet i syv bøker, og som i den doriske korlyrikkens stil behandlet mytiske og erotiske emner, finnes noen fragmenter i behold blant Oxyrhynchus papyri.

Utgaver[rediger | rediger kilde]

  • Malcolm Davies (utg.): Poetarum Melicorum Graecorum Fragmenta, Band 1: Alcman, Stesichorus, Ibycus. Oxford University Press, Oxford 1991, ISBN 978-0-19-814046-7
  • Denys Lionel Page: Poetae Melici Graeci. Clarendon Press, Oxford 1975.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andreas Bagordo: Ibykos. I: Bernhard Zimmermann (utg.): Handbuch der griechischen Literatur der Antike, Band 1: Die Literatur der archaischen und klassischen Zeit. C. H. Beck, München 2011, ISBN 978-3-406-57673-7, s. 196–199
  • Christian Mueller-Goldingen: Dichter und Herrscher. Zur Polykrates-Ode des Ibykos. Antiquité classique 2001.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Small Sketch of Owl.pngDenne artikkelen er helt eller delvis basert på materiale fra Nordisk familjebok, {{{artikkel}}}, 1913.